Italští Bonnie a Clyde. Policie po letech dopadla dvojici, která parazitovala na slávě Clooneyho

Horizont ČT24: Policie dopadla manželskou dvojici, která parazitovala na slávě Clooneyho (zdroj: ČT24)

Thajská policie ve spolupráci s Itálií zatkla podvodníka vydávajícího se za amerického herce George Clooneyho. Společně s ním zadrželi i jeho manželku. Interpol po nich pátral sedm let. Díky tomu získali přezdívku italští Bonnie a Clyde. Dvojice Clooneyho jméno zneužila při propagaci nové módní značky a investory tak připravila o miliony korun.

Po osmapadesátiletém Francescovi Galdellim a jeho o třináct let mladší manželce Vanje Goffiové pátrala mezinárodní policejní organizace Interpol už od roku 2013, zatčeni byli v thajském letovisku Pattája. 

Galdelli napodoboval slavného herce, aby dodal důvěryhodnost svému obchodování s módou a vylákal z lidí peníze. V roce 2008 dvojice uspořádala v Miláně módní přehlídku a právě pod Clooneyho jménem začali propagovat novou módní značku. Falšovali i jeho podpis na dokumenty a Goffiová se dokonce v bulváru vydávala za přítelkyni hollywoodské hvězdy.

Herec George Clooney s manželkou Amal
Zdroj: Gareth Fuller/Reuters

Clooney ale pár zažaloval a v roce 2010 sám svědčil u soudu. Galdelli a Goffiová byli obviněni z celé řady podvodů, včetně on-line prodeje falešných luxusních hodinek Rolex. Milánský soud jim uložil osmiletý trest. Do vězení ale nenastoupili a uprchli. 

Thajská policie uvádí, že podvodníci od investorů vylákali v přepočtu víc než 29 milionů korun. Jejich kriminální aktivita jim vysloužila přezdívku italští Bonnie a Clyde podle legendárních amerických gangsterů. Před vydáním zpět do Itálie bude oba místní policie stíhat kvůli neplatným vízům.