Iráčan v Německu dostal doživotí za válečné zločiny v Mosulu

Německý soud nepravomocně vyměřil doživotní trest vězení Iráčanovi za válečné zločiny, které coby člen teroristické organizace Islámský stát (IS) spáchal v roce 2014 ve svém domovském městě Mosulu. Jeho dvaadvacetiletý syn půjde za mříže na pět let a deset měsíců, informovala agentura DPA.

Do Německa se dvojice dostala na začátku roku 2015 spolu s rodinou, od května 2017 se nachází ve vyšetřovací vazbě. Soudní proces začal na konci roku 2018.

Oba muži se v roce 2014 přidali k IS a v říjnu téhož roku se podíleli na veřejné vraždě zajatce, konstatoval soud v Berlíně. Obětí byl irácký pracovník ve státní správě.

Pětačtyřicetiletý muž a jeho syn byli shodně shledáni vinnými z členství v teroristické organizaci v zahraničí a ze spáchání válečných zločinů. Otci obžaloba navíc prokázala vraždu a synovi trestný čin napomáhání k vraždě.

Tehdy mladistvý syn podle verdiktu na propagandistickém videu před popravou plivl zajatci do tváře a častoval jej nadávkami. Otec spolu s dalšími následně přivedl oběť na popraviště, kde ji zastřelil jiný příslušník IS.

Podle deníku Die Welt je rozsudek nepravomocný a lze se proti němu odvolat. Proces se uskutečnil na základě univerzální jurisdikce, která umožňuje státům a mezinárodním organizacím soudit obzvláště závažné trestné činy, jako je genocida či zločiny proti lidskosti, a to bez ohledu na místo, kde byly spáchány.