EU: Oficiální výsledky voleb ve Venezuele nyní nelze uznat

Evropská unie nyní neuznává oficiální výsledky prezidentských voleb ve Venezuele, uvedla v prohlášení Rada Evropské Unie. Podle ní chybí důkazy o důvěryhodnosti výsledku zveřejněného venezuelskou ústřední volební komisí (CNE), která přisoudila vítězství autoritářskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Opozice na základě svých dokumentů tvrdí, že zvítězil s velkým náskokem její kandidát Edmundo González Urrutia. Hanba, reagoval Maduro.

Rada EU poukázala, že CNE stále nezveřejnila detailní výsledky voleb z okrsků, k čemuž ji vyzývají Evropská unie, Spojené státy a řada dalších zemí. „Bez důkazů na jejich podporu nelze uznat výsledky zveřejněné CNE (v pátek) 2. srpna,“ uvedla Rada EU.

CNE v pátek sdělila, že po sečtení téměř 97 procent Maduro dostal 51,95 procenta hlasů a kandidát hlavní opoziční aliance Edmundo González Urrutia získal 43,18 procenta hlasů. CNE již dříve prohlásila Madura za vítěze voleb, ačkoliv výsledky nejsou zatím kompletní. Opozice na základě svých dokumentů tvrdí, že zvítězil González s náskokem několika milionů hlasů nad Madurem.

Rada EU připomněla, že již dříve Evropská unie vyzvala k nezávislému přezkumu volebních výsledků. Podle ní kopie záznamů z volebních okrsků, které zveřejnila opozice, by mohly nasvědčovat, že v prezidentské volbě vyhrál González. EU ho však na rozdíl od Spojených států oficiálně za vítěze hlasování neoznačila.

Maduro kritiku Unie odmítl

Podle výpočtu agentury AP na základě údajů ze zhruba osmdesáti procent volebních místností v prezidentských volbách z konce července zvítězil González, který dostal 6,9 milionu hlasů. Podle propočtu agentury Maduro skončil druhý se ziskem tří milionů hlasů.

„V tento klíčový moment je důležité, aby protesty a demonstrace zůstaly poklidné,“ sdělila dále Rada EU. Proti oficiálním výsledkům voleb vyšli do ulic minulý týden příznivci opozice. Podle venezuelských úřadů bylo během protestů zadrženo na dva tisíce lidí.

„Evropská unie vyzývá venezuelské úřady, aby zastavily neoprávněné zatýkání, represe a násilnou rétoriku proti členům opozice a občanské společnosti, a k propuštění všech politických vězňů,“ stojí dále v prohlášení.

Maduro kritiku Evropské unie, kterou označil za hanbu, odmítl. Podle něj protesty opozice nejsou poklidné, ale útočí na školy, nemocnice či dopravní prostředky, píše agentura EFE. V neděli Maduro chválil ozbrojené síly, že jsou jednotné a bojují pro mír a demokracii. Snahy zpochybnit oficiální výsledek zveřejněný CNE autoritářský prezident označuje za pokus o státní převrat.

Protesty napříč zemí

O víkendu proti oficiálním výsledkům voleb opět protestovaly tisíce Venezuelanů. K demonstracím v Caracasu se v sobotu připojila i opoziční politička María Corina Machadová, která se dle agentury Reuters do té doby ukrývala kvůli obavám o svůj život. „Nikdy jsme nebyli tak silní jako dnes,“ řekla svým příznivcům. Kromě Caracasu se demonstrace konaly také ve městech Valencia, Maracaibo a San Cristobal.

Podle organizací na ochranu lidských práv, včetně americké organizace Human Rights Watch, bylo při povolebních protestech dosud zabito nejméně dvacet lidí, píše agentura Reuters.