Estonsko začalo vyšetřovat loď z Hongkongu kvůli poškození kabelů na dně Baltu

Za poškození optických kabelů na dně Baltského moře, k němuž došlo začátkem října, může s velkou pravděpodobností kotva čínské nákladní lodi, která v tu dobu místem proplouvala. Estonská prokuratura během pátku oznámila, že vyšetřování incidentu se nyní soustředí právě na kontejnerovou loď NewNew Polar Bear registrovanou v Hongkongu. Od čínských úřadů nyní žádá další informace.

Podezření, že škody napáchala vlečená kotva čínské lodi, už dříve vyslovilo Finsko. To rovněž pátrá po příčinách poškození kabelů, protože jeden z nich spojoval Estonsko a Finsko. Škody utrpělo i spojení mezi Estonskem a Švédskem a rovněž ruský kabel, jenž vede z Kingiseppu v Leningradské oblasti do Kaliningradské. Kromě toho byl poničen i plynovod Balticconnector spojující Finsko a Estonsko.

„Připravili jsme žádost o právní spolupráci s Čínou, aby tamní orgány provedly příslušné úkony. Zejména ty, jež se týkají lodi samotné a posádky,“ uvedla estonská prokurátorka Triinu Olevová.

Místo poškození plynovodu
Zdroj: ČT

Čínská loď se 7. a 8. října, kdy ke škodám došlo, na inkriminovaných místech pohybovala. Finská policie vyzvedla ze dna moře kotvu, která škody nejspíš způsobila. Peking podle finské ministryně zahraničí Eliny Valtonenové přislíbil v této věci spolupráci.

„V tomto okamžiku můžeme říci, že kotva vyzvednutá z moře vzhledem k určitým technickým specifikacím nejspíš patří k lodi NewNew Polar Bear,“ uvedl finský vyšetřovatel Risto Lohi.