Erdogan legitimizoval Hamás a Izrael označil za okupanta před stovkami tisíc svých podporovatelů

Shromáždění na podporu Palestinců v Istanbulu svolala turecká vládní strana Strana spravedlnosti a rozvoje a před davem údajně statisíců lidí promluvil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Prohlásil, že Hamás nepovažuje za teroristickou organizaci. Tak ji označuje řada států včetně Česka. Průvody a manifestace požadující zastavení izraelského bombardování Pásma Gazy a vznik svobodné Palestiny se v sobotu konaly i v Londýně a dalších britských městech.

„Znovu opakuji, že Hamás není teroristická organizace. To Izrael velmi uráží… Izrael je okupant, Erdogan to říká jasně, protože Turecko vám nic nedluží,“ vzkázal podle agentury Reuters turecký prezident Izraeli. Erdoganovi podle agentury AFP naslouchaly statisíce jeho přívrženců, kteří se sešli na bývalém Atatürkově letišti. Lidé přišli s palestinskými vlajkami, ale také s vlajkami tureckými, protože v neděli slaví Turci Den republiky a sté výročí vyhlášení republiky Mustafou Kemalem Atatürkem.

Podle Reuters prezident rovněž prohlásil, že Turecko se chystá světu říct, že Izrael je podle něj válečný zločinec. „Hlavními viníky masakrů v Gaze jsou západní země. S výjimkou několika lidí se svědomím, kteří pozvedli hlas, jsou masakry zcela dílem Západu,“ řekl také Erdogan. 

Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen napsal: „Vzhledem k závažným prohlášením přicházejícím z Turecka jsem nařídil návrat tamních diplomatických zástupců, abychom provedli přehodnocení vztahů mezi Izraelem a Tureckem.“

Protesty v Londýně

V Londýně se konal pochod na podporu Palestinců. Organizátoři očekávali podobnou účast jako před týdnem, kdy přišlo podle policie asi sto tisíc lidí. Tiskové agentury nyní hovoří o tisícovkách manifestujících. Propalestinské demonstrace se v sobotu konaly také v dalších britských městech jako Manchester a Glasgow i jinde ve světě, například na Novém Zélandu.

V Londýně vyšli lidé demonstrovat s palestinskými vlajkami či transparenty s nápisem Zastavte válečné zločiny, Svobodu Palestině či Zastavte masakry v Gaze. Někteří podle deníku Daily Mail volali také, že „Izrael je teroristický stát“. Policie v Londýně mimo jiné posílila hlídky před izraelskou ambasádou.

Na demonstraci v britské metropoli se objevila i žena s transparentem, na němž za válečné zločiny označila chování Izraele v Pásmu Gazy, masakr palestinské vesnice Dajr Jasín v roce 1948 provedený izraelskými extremisty a vyhlazení francouzské obce Oradour v 1944 nacisty a vyhlazení českých Lidic v roce 1942 rovněž nacisty.

Server BBC připomněl, že po propalestinské demonstraci z minulého víkendu se na sociálních sítích objevilo video, na němž jeden z jejích účastníků křičel slovo „džihád“. Před sobotní akcí policie upozornila, že okamžitě zasáhne proti každému, kdo bude volat po „svaté válce“ proti Izraeli.