Čaputová má seznam jmen ministrů úřednické vlády, čelí vyhrůžkám zabitím

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude jednat s lídry parlamentních stran o připravovaném jmenování úřednické vlády Ľudovíta Ódora. O sestavení historicky prvního kabinetu odborníků rozhodla v neděli. Ódor bude prvním premiérem s etnicky maďarským původem.

Až polovina Slováků nezná jméno budoucího premiéra Ľudovíta Ódora, vyplývá ze starších průzkumů. Velmi ovšem rezonuje mezi odbornou veřejností, kde platí za zkušeného experta v ekonomických otázkách.

Ódor se narodil v Komárně na jihu Slovenska u maďarské hranice. Podle primátora města a zároveň bývalého Ódorova spolužáka budoucí premiér už v mládí „vykazoval prvky ekonomického talentu a prvky člověka, který je velmi znalý v matematických analýzách, datech a statistikách,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

Ódor podle něj naopak nesplňuje obvyklý obraz politika, který vyhledává konflikty. „Je to v první řadě technokrat – to je nálepka, kterou mu dává řada jeho kolegů a jiných politiků. Ale technokrat kvalitní, dodávají,“ přiblížil Šilhan.

Právě odbornost byla prvním kritériem Čaputové pro výběr členů úřednické vlády. Podle další podmínky se také nemají ucházet o hlasy voličů v nadcházejících parlamentních volbách. Je to právě Ódor, který se nikdy neangažoval v žádné politické straně, který má do rozjitřeného prostředí slovenské politiky přinést klid a stabilitu.

„Zuzana Čaputová mluvila o tom, že v tuto chvíli Slovensko potřebuje vládu, která dovede zemi důstojným, kvalitním, odborným způsobem k předčasným volbám a sestaví důležité základy pro rozpočet na příští rok,“ přiblížil Šilhan.

Prezidentská kancelář má již k dispozici také seznam jmen budoucích Ódorových ministrů, některá z nich unikla do médií. Často se jedná o státní tajemníky, kteří mají rozsáhlé zkušenosti s chodem resortů. „Znají agendu a budou relativně rychle schopni najet do běžného provozu,“ podotkl korespondent s odkazem na budoucí ministry práce, hospodářství, zdravotnictví nebo zahraničí.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan o sestavování úřednické vlády na Slovensku (zdroj: ČT24)

Čaputová odráží Ficovy útoky, zastali se jí Heger či Kollár

Čaputová chce s personálním obsazením úřednické vlády seznámit lídry parlamentních stran. Kritiku si vysloužila od předsedy nejsilnější slovenské opoziční strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica, podle kterého prezidentka seznam ministrů předem konzultovala na americké ambasádě. Fico dlouhodobě tvrdí, že Čaputová je agentkou Spojených států.

Prezidentka v úterý prohlásila, že ona a její rodina čelí vyhrůžkám zabitím, které doprovází její označování například právě jako americké agentky. „V příspěvku na sociálních sítích uvedla, že se v poslední době podrobila hned dvěma výslechům, a to kvůli vyhrůžkám,“ nastínil Šilhan. Čaputová je osočována také za spolčení s americko-maďarským filantropem Georgem Sorosem, což hlava státu rezolutně odmítá.

Podobná obvinění jsou podle ní v předvolební atmosféře velmi nebezpečná, a chce proto podniknout právní kroky na ochranu sebe i svých blízkých. „Řada jiných politiků se za Zuzanu Čaputovou postavila, například dosluhující premiér Eduard Heger nebo předseda parlamentu Boris Kollár,“ řekl Šilhan.

Kollár upozornil, že politici se z titulu své funkce musí obrnit před útoky, ale i kritika veřejně činných osob má své meze. „Podle Borise Kollára právě Robert Fico tuto mez často překračuje,“ doplnil zpravodaj.

Bývalý slovenský premiér a někdejší místopředseda Smeru-SD Peter Pellegrini, jehož nynější stranu Hlas – sociálna demokracia v uplynulých týdnech Smer-SD odsunul v žebříčku popularity na druhé místo, řekl, že Fico už před časem opustil prostor sociální demokracie a přešel do extrémnějšího prostředí. Uvedl, že vyjádření, jaké měl Fico, zvyšují napětí ve společnosti a riziko útoků.

Fico není prvním představitelem Smeru-SD, který ostře vystupuje proti Čaputové. Loni soud zakázal nynějšímu místopředsedovi strany Ľuboši Blahovi kromě jiného označovat hlavu slovenského státu za americkou agentku či vlastizrádkyni.