Fico podle průzkumů opět získává voličskou přízeň, slovenská kampaň se rozjíždí

Horizont ČT24 – Do slovenských voleb zbývá pět měsíců (zdroj: ČT24)

Do slovenských parlamentních voleb zbývá zhruba pět měsíců. Čelo průzkumů se dramatizuje – posílil hlavně levicový Smer expremiéra Fica. Na poslední chvíli přibývá nových stran, ale i zákonů, které chtějí poslanci do konce září stihnout prosadit.

Předvolební aktivita sílí – během mítinků i parlamentního rokování. Na nejbližší schůzi může přibýt skoro dvě stě návrhů. Politici to používají k tomu, aby oslovili voliče.

Průzkumy potvrdily trend. Dlouhodobého lídra řebříčků Hlas Petera Pellegriniho dotáhl jeho někdejší šéf: Robert Fico. Podle posledních šetření nyní vede. Rozdíl ale kolísá. Pár dní staré studie předvídají prakticky vyrovnaný souboj levice.

Preference do slovenských voleb
Zdroj: ČT24

Energii vkládají politici i do nových stran. Své projekty oznámili bývalí lídři jako Mikuláš Dzurinda, i ti noví jako pověřený premiér Eduard Heger, někdejší člen vládního hnutí OĽaNO.

Politici chtěli odměňovat voliče

Jeho šéf Igor Matovič zkoušel navrhnout i revoluční motivaci pro voliče –⁠ odměnu 500 eur za účast ve volbách, kterou ale nakonec poslanci neschválili. I tak ale může jít o vůbec nejdražší slovenské volby co do nákladů. Konkrétní termín byl totiž známý nebývale dlouho, už osm měsíců před jejich konáním. Rekordní čas na kampaň i utrácení.

Stranický limit je v přepočtu sedmdesát milionů korun. Přesto experti pochybují, že by mimořádná kampaň přinesla mimořádnou účast. Ke třem z předchozích čtyř parlamentních voleb přišlo necelých šedesát procent lidí.

„Slovenské volby ještě nikdy nedopadly tak, jak volební průzkumy ukázaly, upozornil ve vysílání ČT analytik Juraj Antal. Do voleb podle něj zbývá ještě příliš mnoho času na to, aby se daly dělat závěry.

Fico se podle něj rozhodl hrát vabank a dal se na extrémní cestu, staví se třeba proti vojenské podpoře Ukrajiny. Vládním stranám zase uškodila pandemie, myslí si Antal.