TÉMA

Komárno

Očekávané těsné slovenské volby by mohly výrazně ovlivnit hlasy Maďarů. Ke komu se přikloní, není jasné

Na Slovensku skončila předvolební kampaň před druhým kolem prezidentských voleb, teď mají lidé do soboty čas na rozmyšlenou. Platí to i pro maďarskou menšinu. Ke komu se nakonec přikloní, zůstává velkou neznámou. Jejich hlasy by zejména při těsném výsledku mohly mít velkou váhu.
4. 4. 2024|

Čaputová má seznam jmen ministrů úřednické vlády, čelí vyhrůžkám zabitím

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude jednat s lídry parlamentních stran o připravovaném jmenování úřednické vlády Ľudovíta Ódora. O sestavení historicky prvního kabinetu odborníků rozhodla v neděli. Ódor bude prvním premiérem s etnicky maďarským původem.
10. 5. 2023|

RegioJet ukončí vlakovou linku mezi Bratislavou a Komárnem. Propustí asi devadesát zaměstnanců

Železniční dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency omezí svojí působnost na Slovensku. V pondělí firma ohlásila, že zahájila přípravy hromadného propouštění a ukončení přepravy cestujících na regionální trati mezi Bratislavou a Komárnem. Provozovatel takzvaných „žlutých linek“ krok zdůvodnil pasivitou slovenského ministerstva dopravy v otázce hledání přepravce na této trase.
21. 9. 2020|

Maďarské strany poprvé nebudou ve slovenském parlamentu. Je za tím rozhádanost i nezájem voličů

Po sobotních volbách na Slovensku už nebude mít v parlamentu své zástupce početná maďarská menšina. Stane se tak poprvé od roku 1990. Pětiprocentní hranici nepřekročila žádná ze stran, která se na jižní Slovensko zaměřuje. Nepovedlo se o ani straně Most-Híd, která poslední čtyři roky působila i ve vládě.
4. 3. 2020|