Očekávané těsné slovenské volby by mohly výrazně ovlivnit hlasy Maďarů. Ke komu se přikloní, není jasné

Události: Jak bude ve slovenských prezidentských volbách volit maďarská menšina? (zdroj: ČT24)

Na Slovensku skončila předvolební kampaň před druhým kolem prezidentských voleb, teď mají lidé do soboty čas na rozmyšlenou. Platí to i pro maďarskou menšinu. Ke komu se nakonec přikloní, zůstává velkou neznámou. Jejich hlasy by zejména při těsném výsledku mohly mít velkou váhu.

Najít společnou řeč s půlmilionovou menšinou, která je vůbec největší na Slovensku, bylo před druhým kolem jednou z hlavních výzev pro oba kandidáty – Ivana Korčoka (nestr.) i Petera Pellegriniho (Hlas–SD). Ani jeden jih Slovenska v nabitém programu nevynechal.

Jako první stihl s místními politiky mluvit Pellegrini, a výsledek přišel brzy. „V současné situaci je pan Pellegrini nejlepší volbou pro Slovensko,“ podpořil ho krátce po prvním kole Krisztián Forró, předseda strany Maďarská aliance (Aliancia-Szövetség) a neúspěšný kandidát z prvního kola.

Korčoka mezitím podpořilo Fórum, menší z promaďarských stran. „Spoléhám na maďarské spoluobčany, že naloží svobodně a zodpovědně se svým hlasem,“ uvedl Korčok.

Není jisté, že většina Maďarů dá na Forróovo doporučení

Doporučení je řada, jasných odhadů zatím málo. Forró vyhrál první kolo ve dvou lidnatých okresech: kolem Dunajské Stredy před Korčokem, u Komárna naopak před Pellegrinim. Zároveň ale s nejslabším výsledkem pro maďarské kandidáty.

„Forró není příliš silný kandidát. Ze skutečnosti, že nyní stojí za Peterem Pellegrinim, není jisté, zda dokáže přesvědčit celou maďarskou komunitu, aby právě Pellegriniho podpořila ve druhém kole,“ podotkl šéfredaktor deníku Napunk Zoltán Szalay.

Exministr zahraničí Korčok může sázet na tradici: jižní okresy v minulosti ovládl liberální Andrej Kiska i Zuzana Čaputová. Zároveň tam ale sílí vliv maďarské vlády. „Viktor Orbán jižní Slovensko zásobuje penězi. Je tam snaha mezi maďarskými politiky podporovat pana Pellegriniho, i když ten potenciál maďarských voličů je na pravém středu,“ vysvětlil politolog Samuel Abrahám.

Podle expertů mohou být Maďaři klíčoví hlavně při těsném výsledku. I oni mají své zájmy – kromě rozvoje regionu třeba snahu dořešit dvojí občanství.