Nová polská vláda vedená Tuskem získala důvěru

Nová vláda vedená Donaldem Tuskem v úterý získala důvěru poslanců polského Sejmu, dolní komory tamního parlamentu. Podpořilo ji 248 ze 449 hlasujících poslanců. Tusk v Sejmu řekl, že Polsko se pod vedením nové vládní koalice vrátí na místo, které mu v Evropě náleží. Slíbil také, že jeho kabinet bude usilovat o mobilizaci Západu na pomoc Ukrajině čelící ruské agresi. Ve středu přísahu nových členů vlády přijme prezident Andrzej Duda.

„Budeme hlasitě a rozhodně požadovat plnou mobilizaci svobodného světa, západního světa, na pomoc Ukrajině v této válce,“ prohlásil Tusk.

Podle listu Gazeta Wyborcza řekl, že už nemůže poslouchat, jak někteří politici hovoří o „únavě“ z Ukrajiny. Podle agentury AP hovořil v této souvislosti o některých evropských politicích ze západních zemí. Chce vyřešit co nejrychleji také protesty automobilových dopravců na ukrajinské hranici.

Tusk také řekl parlamentu, že Polsko bude loajálním spojencem Spojených států a že znovu získá vedoucí postavení v Evropské unii, ale naznačil, že nebude souhlasit s žádnými změnami smluv EU, které by Polsko znevýhodnily.

„Jakékoli pokusy o změnu smluv, které jsou proti našim zájmům, nepřipadají v úvahu... v Evropské unii mě nikdo nepřeválcuje,“ řekl. Slíbil, že své zemi z Bruselu „přiveze miliardy eur“ ze zmrazených evropských fondů.

Dále mimo jiné prohlásil, že Polsko se pod vedením nové vládní koalice vrátí na místo, které mu v Evropě náleží. „Každý, kdo podkopává pozici Polska v EU, kdo si hraje na izolaci... s tím, co se děje na našich hranicích, vystavuje existenci naší vlasti velkému riziku,“ prohlásil.

Důvěru získala nová proevropská vláda složená z Tuskovy Občanské koalice, středové Třetí cesty a Nové levice. Koalice má v Sejmu většinu. Zákonodárci stran nové koalice výsledek hlasování přijali skandováním „Donald Tusk“. Odpoledne jednání Sejmu narušil incident, kdy poslanec ultrapravicové Konfederace Grzegorz Braun hasicím přístrojem zhasil židovský svícen menoru hořící v parlamentním předsálí. Ze současné schůze ho vedení dolní komory následně vyloučilo, neúčastnil se tak hlasování o vyslovení důvěry vládě. To se kvůli Braunově činu o nějaký čas opozdilo.

V pondělí zákonodárci vyslovili nedůvěru vládě Mateusze Morawieckého, což symbolicky ukončilo osm let vlády národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS)

Tusk byl polským premiérem už v letech 2007 až 2014, pak jako předseda Evropské rady předsedal summitům Evropské unie. Ve volební kampani slíbil napravit vztahy s Bruselem, který kvůli pochybám o právním státu v Polsku za vlád PiS zablokoval Varšavě miliardy eur z fondů EU.

Donald Tusk a nová polská vláda (zdroj: ČT24)