Tusk představil své ministry. Polsko od voleb čeká na vládu s důvěrou

Donald Tusk, který se s největší pravděpodobností příští týden stane novým polským premiérem, v pátek potvrdil obsazení některých ministerstev ve své budoucí vládě. Na post ministra zahraničí se vrátí Radoslaw Sikorski, který polskou diplomacii vedl v letech 2007 až 2014. Důležité posty obsadí i šéfové koaličních stran.

Tusk se v pátek na neformální schůzce sešel s možnými ministry své budoucí vlády. Potvrdil, že „Radoslaw Sikorski je kandidátem na ministra zahraničí“. Sikorski v pátek na schůzku se svými budoucími kolegy nedorazil, podle Tuska mu v tom zabránily povinnosti spojené s funkcí europoslance.

„Sikorski je muž, který od začátku ruského vpádu na Ukrajinu pronesl několik kritizovaných výroků,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Sikorski například v roce 2022 prohlásil, že Západ má právo dát Ukrajině jaderné hlavice, aby ochránil její nezávislost. „Zároveň je to muž, který má podle členů své strany telefonní číslo na všechny důležité lidi v Evropě i ve Spojených státech amerických,“ pokračoval novinář.

Podle něj Tusk vybral Sikorského jako šéfa diplomacie, aby nasměroval zahraniční politiku Varšavy blíž k Německu, Francii a integračnímu jádru Evropské unie. Sám Tusk svůj světonázor vyjádřil výrokem: Není možné být zároveň spojencem Ukrajiny a maďarského premiéra Viktora Orbána, upozornil Papadopulos.

Obnova právního státu je pro Tuska prioritou

Důležitý post ministra spravedlnosti obsadí někdejší polský ombudsman Adam Bodnar. „To je muž, který svedl nejeden právní souboj ve funkci veřejného obhájce práv v době vlády národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Zabýval se otázkami ochrany LGBTQ+ lidí, vůči kterým podle něj mířily některé negativně laděné zákony z pera PiS,“ míní Papadopulos.

Návrat k principům právního státu, které vláda PiS podle domácí opozice i Evropské unie v uplynulých osmi letech porušovala, si příští vládní tým vytyčil za jednu z priorit. Tusk chce odblokovat prostředky z fondu obnovy, které jsou zadržovány na evropských účtech, protože Polsko stále vede spor s Bruselem o dodržování těchto principů, upozornil Papadopulos.

Studio ČT24: Donald Tusk sestavuje novou polskou vládu (zdroj: ČT24)

Vicepremiérem a ministrem obrany bude šéf lidovců Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, který vede nejkonzervativnější skupinu poslanců, která bude součástí Tuskovy vlády. „Kosiniak-Kamysz bude skrze své poslance rozhodovat o otázkách týkajících se legalizace potratů nebo financování in vitro (umělého oplodnění) ze státního rozpočtu,“ upozornil Papadopulos. Lidovci jsou součástí uskupení Třetí cesta.

Druhým vicepremiérem a ministrem pro digitalizaci se stane Krzysztof Gawkowski z Nové levice. Vláda Donalda Tuska plánuje pokračovat ve velkých nákupech zbraní, které začala realizovat PiS, ale přikročí k přezkoumání uzavřených smluv, řekl zahraniční zpravodaj ČT.

Polsko od voleb čeká na vládu s důvěrou

V Sejmu, dolní komoře parlamentu, má většinu Tuskova Občanská koalice společně se středovou Třetí cestou a Novou levicí. Občanská koalice skončila v říjnových volbách druhá, vyhrálo PiS vedené Jaroslawem Kaczyńským, který donedávna platil za nejvlivnějšího polského politika. Na vládní většinu v parlamentu ale Kaczyńského strana nedosáhla. Navzdory této skutečnosti prezident Andrzej Duda jmenoval premiérem Mateusze Morawieckého z PiS, ale očekává se, že v pondělí jeho kabinet skončí.

Morawiecki téměř jistě nezíská důvěru v parlamentu a maršálek Sejmu Szymon Hołownia následně pověří Donalda Tuska sestavením vlády. Ten se ve středu plánuje setkat s prezidentem Andrzejem Dudou, který uvede Tuskův kabinet do úřadu a jeho ministři následně s největší pravděpodobností důvěru získají, vysvětlil Papadopulos.