„Dvoutýdenní vláda“ Morawieckého složila přísahu, důvěru patrně nezíská

Události: Nová polská vláda Morawieckého složila přísahu, důvěru ale nejspíš nezíská (zdroj: ČT24)

Nová polská vláda pod vedením premiéra Mateusze Morawieckého z národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) složila přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Očekává se však, že tento kabinet v prosinci skončí, protože podle všeho nezíská podporu v Sejmu, dolní komoře parlamentu, kde PiS je sice nejsilnější stranou, ale po říjnových volbách přišlo o většinu. Pokud v Sejmu podporu opravdu nezíská, stane se novým premiérem šéf dosavadní opozice Donald Tusk.

Morawiecki, který je polským premiérem od prosince 2017, má nyní dva týdny na to, aby v Sejmu vystoupil s programovým prohlášením svého kabinetu a požádal o důvěru. Neobjevil se v něm například Zbigniew Ziobro, který jako ministr spravedlnosti a generální prokurátor byl tváří kontroverzních justičních reforem z posledních osmi let, kvůli nimž je Varšava ve sporu s Evropskou komisí.

Z prominentních zástupců PiS není ve vládě kromě Morawieckého a dosavadního ministra obrany Mariusze Blaszczaka nikdo. Podle některých komentátorů si významní představitelé strany nechtěli kazit renomé členstvím ve vládě, která je určena k brzkému zániku.

„Je pravděpodobné, že tato vláda dostojí své přezdívce, kterou v médiích získala, a bude vládou dvoutýdenní. Na okraj je zajímavé poznamenat, že i když se ministři zúčastní vlády jen na čtrnáct dní, jak se všeobecně předpokládá, tak každému z nich bude náležet odstupné ve výši v přepočtu 100 tisíc korun,“ řekl zpravodaj České televize v Polsku Andreas Papadopulos.  

V novém kabinetu je více než polovina žen. „To je opravdu hezké gesto PiS vůči ženám, že až v dvoutýdenní vládě beznaděje se našlo místo na jejich větší zastoupení,“ poznamenal ironicky novinář televize TVN24 Konrad Piasecki. 

Betonování pozic ve státní správě či justici

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński v rozhovoru s polskou agenturou PAP přiznal, že podobu vlády expertů a politiků vymyslel on. Nový kabinet, který složil přísahu v prezidentském paláci, má podle něj za úkol co nejdéle udržet vliv. Podle kritiků to znamená betonování pozic ve státní správě, justici, centrální bance nebo policii.

„Kaczyński to vymyslel, Morawiecki to provede. Člověk na dálkové ovládání bude vždy fungovat na dálkové ovládání. Je to ostuda pro funkci premiéra,“ napsal na sociální síti X Tomasz Trela, poslanec z opoziční Nové levice.

Vzhledem k tomu, že vláda kvůli rozložení sil v parlamentu důvěru nejspíše nezíská, považuje opozice celý povolební vývoj za snahu PiS zůstat u moci co nejdéle a využít tento čas například k obsazování státních institucí svými lidmi.

Pokud Morawieckého vláda důvěru v Sejmu opravdu nezíská, je na poslancích, aby oni nominovali kandidáta na premiéra. Tím podle všeho bude Tusk, polský premiér z let 2007 až 2014, který se následně stal předsedou Evropské rady. Povede vládu tvořenou třemi proevropskými stranami: jeho Občanskou koalicí, středovou Třetí cestou a Novou levicí. 

„My máme většinu, která zaručí, že vláda bude více než veřejnou deklarací. My jsme schopní zformovat vládu, Mateusz Morawiecki je o ní schopný pouze mluvit,“ prohlásil Szymon Hołownia, maršálek Sejmu a lídr opoziční strany Polsko 2050.

Sám Tusk už naznačil, že očekává převzetí vlády 13. prosince.