TÉMA

Krzysztof Gawkowski

Sejm liberalizoval přístup k nouzové antikoncepci. V otázce potratů nepanuje ve vládě shoda

Dolní komora polského parlamentu schválila novelu farmaceutického zákona, která liberalizuje přístup k nouzové postkoitální antikoncepci. Opatřit si pilulku po nechráněném sexu má být v budoucnu možné bez receptu. Ten má být nezbytný jen v případě dívek mladších 15 let. Koalice debatuje i o novele umožňující potraty. Jednotlivé strany mají ale na věc rozdílné názory.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:09|

Tusk představil své ministry. Polsko od voleb čeká na vládu s důvěrou

Donald Tusk, který se s největší pravděpodobností příští týden stane novým polským premiérem, v pátek potvrdil obsazení některých ministerstev ve své budoucí vládě. Na post ministra zahraničí se vrátí Radoslaw Sikorski, který polskou diplomacii vedl v letech 2007 až 2014. Důležité posty obsadí i šéfové koaličních stran.
8. 12. 2023|

Polskou vládu se pokouší sestavit Morawiecki, opoziční strany už ale podepsaly koaliční smlouvu

Šéfové stran, které chtějí vytvořit příští vládní koalici v Polsku, v pátek podepsali koaliční smlouvu. Podle lídra Občanské koalice (KO) Donalda Tuska jsou strany připravené převzít odpovědnost za Polsko. Prezident Andrzej Duda však tento týden pověřil sestavením vlády současného premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS).
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 15:08|