Sejm liberalizoval přístup k nouzové antikoncepci. V otázce potratů nepanuje ve vládě shoda

Události: Sejm schválil nouzovou antikoncepci bez receptu (zdroj: ČT24)

Dolní komora polského parlamentu schválila novelu farmaceutického zákona, která liberalizuje přístup k nouzové postkoitální antikoncepci. Opatřit si pilulku po nechráněném sexu má být v budoucnu možné bez receptu. Ten má být nezbytný jen v případě dívek mladších 15 let. Koalice debatuje i o novele umožňující potraty. Jednotlivé strany mají ale na věc rozdílné názory.

Návrh přijali poslanci poměrem 224 ku 196 hlasům, jeden zákonodárce se zdržel. To by na případné přehlasování prezidentova veta nestačilo.

Duda je spojencem konzervativní opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS). Během vlád PiS v předchozích letech došlo k dalšímu zpřísnění protipotratových předpisů, které patří k nejvíce omezujícím v Evropské unii.

Pilulka bez receptu možná už od dubna

„Pokud by šlo vše opravdu rychle, tak od 1. dubna by pilulka měla být dostupná v lékárnách bez receptu,“ řekla ministryně novinářům. Zdůraznila, že podle názoru sdružení polských gynekologů a porodníků, specializovaných lékařů a dalších odborníků je pilulka bezpečná. V jiných zemích EU je tabletka dostupná bez receptu a bez věkových omezení.

„My jsme zavedli toto omezení kvůli tomu, že v Polsku je sex s osobou mladší 15 let trestný,“ vysvětlila ministryně. Záhodno je podle ní zavést sexuální výchovu, která by měla vést k tomu, aby mladí lidé začínali se sexuálním životem později. „Pokud nechceme nechtěná těhotenství, musíme mladé lidi vzdělávat,“ prohlásila.

Spor o podobu protipotratových předpisů

Polský premiér Donald Tusk minulý měsíc oznámil, že v souladu s předvolebními sliby je připraven liberalizovat protipotratové předpisy. Nicméně zatím není jasné, kdy by o tom mohl parlament hlasovat, protože potraty představují jednu z třecích ploch v Tuskově vládní koalici.

Každé koaliční uskupení předložilo svůj vlastní návrh zákona. Občanská koalice a Levice žádají mnohem širší liberalizaci potratů. „Požadujeme, aby ženy měly kdykoliv právo na potrat do dvanáctého týdne těhotenství. To je naše DNA. To čekáme od koaličních partnerů,“ hlásí ministr digitalizace za Levici Krzysztof Gawkowski.

Třetí vládní uskupení, o něco konzervativnější Třetí cesta, chce naopak návrat ke stavu před rokem 2020 a vypsat referendum. „Společnost by se k tomu měla vyjádřit,“ žádá viceministr obrany Paweł Bejda (Třetí cesta).

„Zkusíme naše rozpory vyřešit, aby nás na každém Sejmu v následujícím roce nečekala ohnivá diskuze o potratech,“ dodává maršálek této parlamentní komory Szymon Hołownia (Třetí cesta).

Znásilnění či ohrožení života matky

Polsko je zemí, ve které jsou katolické tradice velmi silné. Potraty jsou povoleny jen v případě znásilnění či incestu anebo v případě, že je ohrožen život matky. V roce 2020 ústavní soud, stojící na straně tehdejší konzervativní vlády, prohlásil potraty z důvodu poškození plodu za neústavní.

Evropský soud pro lidská práva v prosinci odsoudil Polsko za porušení práva na respektování soukromého života. Stalo se tak poté, co mladé ženě bylo zabráněno v přístupu k přerušení těhotenství kvůli vadě plodu.

V roce 2022 bylo v zemi s přibližně 38 miliony obyvatel vykonáno jen 161 legálních přerušení těhotenství. Před přitvrzením zákona bývalo těchto zákroků okolo dvou tisícovek za rok, podotkla agentura AFP. Dodala, že podle feministických organizací každým rokem asi sto tisíc Polek ukončí těhotenství buď za pomoci tabletky zakázané v Polsku, anebo podstoupením potratu v zahraničí.

Trest za poskytnutí pilulky

Loni v březnu uložil varšavský soud Justyně Wydrzyńské osm měsíců obecně prospěšných prací za to, že jiné ženě poskytla „potratové“ pilulky. Šlo o bezprecedentní rozsudek, který ještě posuzuje odvolací soud.

Wydrzyńská u soudu uvedla, že vlastními tabletami pomohla už druhé zoufalé ženě, která se stala obětí násilnického a žárlivého partnera. Sama před lety zažila totéž, a to se třemi dětmi. Pilulky poskytla ze soucitu a s vědomím, že je Světová zdravotnická organizace pokládá za naprosto bezpečné a že je ve světě užívají miliony žen.