Brit dostal devět let vězení za žhářství při protiimigračních nepokojích

Britský soud poslal na devět let do vězení muže, který se v době srpnových protiimigračních nepokojů v zemi podílel na založení ohně před hotelem pro žadatele o azyl. Jde o nejvyšší trest pro člověka z několika stovek obviněných lidí, nad nimiž začala justice vynášet verdikty brzy po zadržení, informují britská média.

Sedmadvacetiletý Thomas Birley se u soudu přiznal k trestnému činu žhářství s cílem ohrozit životy lidí v hotelu Holiday Inn Express v anglickém městě Rotherham u Sheffieldu. Uvnitř bylo v tu dobu na dvě stě žadatelů o azyl, kteří se však nemohli dostat ven navzdory požárnímu alarmu, protože se dvě desítky zaměstnanců hotelu zabarikádovaly uvnitř ve strachu z násilností.

Soudce Jeremy Richardson podle stanice BBC řekl, že Birleyův případ je „bezpochyby jedním z nejzávažnějších“ zločinů, které v rámci srpnových násilností soud řeší.

Birley kromě založení a přiživování ohně, do kterého házel dřevotřískové desky a jejž v kontejneru na odpad přitlačil ke dveřím hotelu, rovněž házel předměty na zasahující policisty.

„Jedovatý duch rasismu“

„Tohle nemělo nic společného s legitimním veřejným protestem. Vše, co se stalo, bylo prosyceno jedovatým duchem rasismu,“ prohlásil Richardson. Oheň podle něho přímo ohrozil životy nejméně padesáti lidí, kteří kvůli silným emocím utrpěli psychickou újmu. Podle Richardsona Birleyho vybudily „zlomyslné a ignorantské“ příspěvky na sociálních sítích.

Britská policie po nepokojích zatkla na řadě míst země přes tisíc lidí. Jednomu z nejmladších bylo jedenáct let, mezi nejstarší patřil devětašedesátiletý muž. Obviněno bylo přes pět stovek osob.

Vlnu násilí spustil útok v severoanglickém Southportu z 29. července. Sedmnáctiletý mladík v tamní taneční škole nožem zabil tři dívky a dalších deset lidí zranil. Záhy se na internetu objevily falešné informace, podle nichž útočil imigrant a muslim, žadatel o azyl. Ve skutečnosti šlo o rodáka z velšského Cardiffu, jehož rodina je původem z Rwandy. Případ není vyšetřován jako terorismus.