Britská vláda kvůli násilnostem svolala Cobru

Události: Britská vláda kvůli násilnostem svolala Cobru (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii zasedla vládní komise pro mimořádné události Cobra. Kabinet Keira Starmera tak reaguje na pokračující nepokoje, které zachvátily desítku měst a policie při nich zatkla přes 150 lidí. Hněv míří na přistěhovalce a muslimy poté, co se rozšířila nepravdivá zpráva, že minulý týden v Southportu ubodal tři malé dívky právě muslim. Podle Starmera bude kvůli výtržnostem nasazena „stálá armáda“ policejních specialistů.

Sedm stovek protiimigračních protestantů zaútočilo v neděli ve městě Rotherham na hotel, kde jsou ubytovaní žadatelé o azyl. Nakonec rozbili několik oken, poškodili vchod a založili požár.

K podobnému scénáři došlo i ve městě Tamworth u Birminghamu. Také zde budovu obklopili demonstranti, rozbíjeli okna, házeli předměty. A i zdejší hotel nakonec hořel.

Servítky si nebral premiér Starmer, který po jednání avizoval, že proti výtržnostem bude nasazena „stálá armáda“ policejních specialistů a že bude posílen justiční systém, aby se mohl věnovat stovkám zatčených. „Ať je motivace jakákoli, toto není protest. Je to čiré násilí a my nebudeme tolerovat útoky na mešity nebo naše muslimské komunity,“ varoval britský ministerský předseda.

Starosta výtržnostmi zasaženého metropolitního hrabství South Yorkshire Oliver Coppard násilnosti přisoudil „krajně pravicovým gaunerům“. „Jak řekl Keir (Starmer),... myslím, že to byli krajně pravicoví gauneři, kdo zaútočili na jedny z nejzranitelnějších lidí v našich komunitách, a pro to není absolutně žádná omluva,“ sdělil Coppard BBC.

Vláda chce silnou reakci policie

Větším násilnostem zabránily policejní oddíly. Celkově jich při střetech s výtržníky utrpělo zranění nejméně deset, včetně jednoho, který po zranění hlavy skončil v bezvědomí. Konání násilníků odsoudil britský premiér Keir Starmer. „Ti, kteří se podíleli na tomto násilí, budou čelit plné síle zákona. Policie bude zatýkat. Jednotlivci skončí ve vyšetřovací vazbě. Budou následovat obvinění a odsouzení,“ slíbil.

Emoce protestujících vzplanuly po útoku na taneční kroužek, který nepřežily tři děti. Policie později oficiálně informovala, že zadržela podezřelého – sedmnáctiletého muže z křesťanské rodiny narozeného ve velšském Cardiffu rwandským rodičům, který s islámem nemá nic společného. Na internetu se ale dál šíří dezinformace, že zabíjel cizinec-islamista.

Britská ministryně vnitra Yvette Cooperová k tomu vyhlásila, že násilí a neklid nemají místo v britských ulicích. „Policii jsme jasně řekli, že má naši plnou podporu, aby proti pachatelům zasáhla co nejdůrazněji.“

Nová labouristická vláda obviňuje z podněcování nepokojů krajní pravici, která podle ní ve skutečnosti nechce protestovat, ale jen vyvolat v zemi zmatek. „Tohle je násilí, nikoli protest. A je jedno, jaká je motivace. Drtivá většina lidí v této zemi chce mít svou ulici v bezpečí. A to je to, co jsem rozhodnutý splnit,“ řekl premiér Starmer.

Násilné střety a podpalování automobilů i obchodů trvá už skoro týden. Podle britských úřadů jde o jedny z nejmohutnějších nepokojů v zemi za poslední více než dekádu.

Napjatá situace

Bezpečnostní expert katedry politologie Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity Miroslav Mareš ke svolání Cobry řekl pro ČT24, že nový labouristický kabinet bere hrozbu vážně a hodlá proti ní razantně zasáhnout. „Situace po vraždě tří malých dětí je určitým spouštěčem nálad části britské společnosti,“ uvedl expert s tím, že tato část se na tom snaží profitovat nebo si vybít svůj hněv.

„Existuje dojem o hrozbě kriminality páchané migranty,“ odpověděl Mareš na otázku, proč se terčem útoků stávají často právě migranti. „Ve chvíli, kdy existuje, ať už oprávněný, či neoprávněný pocit, že migrace představuje hrozbu, tak toho využívají určité politické síly a snaží se získat sympatie části veřejnosti.“

Studio ČT24: Miroslav Mareš o protestech v Británii (zdroj: ČT24)

Dodal, že se nyní vedou diskuse, do jaké míry jsou tyto protesty spontánní a nakolik vyvolané. Část z nich sice vyvolala britská extrémní pravice, ale přidávají se k ní spontánně i další lidé. Mareš nyní očekává rychlé potlačení protestů, až zasáhnou v ulicích další policejní síly a podaří se eliminovat nejmilitantnější organizátory.

„To ale samozřejmě není dlouhodobé řešení. Tím je vytvářet komunitní atmosféru, která by eliminovala takovéto erupce násilí.“ Dodal, že militantně jednali i účastníci protistrany, „takže situace je napjatá mezi různými komunitami ve Velké Británii“.

Musk varoval před občanskou válkou

Po nástupu nové labouristické vlády v Británii skončil projekt Rwanda. Plány konzervativců počítaly s tím, že africká země bude za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po nelegálním příchodu do Británie.

Dohodu s africkou zemí uzavřel Londýn v roce 2022, kdy do ostrovní země přišlo rekordních 745 tisíc migrantů. Kvůli úpravám příslušných zákonů, které si vyžádala soudní rozhodnutí, mělo ovšem první letadlo s deportovanými migranty do Rwandy vyrazit koncem července.

Po víkendových nepokojích v několika britských městech napsal miliardář Elon Musk na síti X, že „občanská válka je nevyhnutelná“. Jeho komentář byl reakcí na příspěvek, který z nepokojů viní „důsledky masové migrace a otevřených hranic“.

Mluvčí premiéra Keira Starmera uvedl, že „pro podobné komentáře neexistuje žádné ospravedlnění“ a dodal, že hovoří „o menšině grázlů, kteří nemluví za Británii“.