Protesty po vraždě dětí v Southportu pokračují. Přiživují je dezinformace o původu pachatele

Události: Nepokoje ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Dav demonstrantů se v neděli pokusil vniknout do hotelu v Rotherhamu na severu Anglie, kde jsou ubytováni žadatelé o azyl. Více než 140 lidí britská policie zadržela od soboty v důsledku násilností při demonstracích v řadě britských měst, informoval server BBC. Za protesty stojí pondělní útok v Southportu na severozápadě Anglie, při kterém útočník zabil tři děti. Britský deník The Telegraph upozornil na vliv dezinformačních webů spojovaných s Ruskem, které šíří již vyvrácené lži o tom, že útočník byl žadatel o azyl muslimského vyznání, a podněcují tak další násilí v ulicích.

Než se policistům vyzbrojeným plastovými štíty podařilo dostat výtržnosti v Rotherhamu alespoň částečně pod kontrolu, čelili smršti vrhaných předmětů včetně kusů dřeva, židlí či hasicích přístrojů. Snažili se při tom zabránit výtržníkům, mnohým s tvářemi v maskách, proniknout do hotelu Holiday Inn Express. Na záběrech jsou vidět rozbitá okna hotelu.

Nad celou scénou kroužil policejní vrtulník a nejméně jeden těžkooděnec byl zraněn, zatímco atmosféra na místě čím dál více houstla, píše AP. Britský premiér Keir Starmer útok tvrdě odsoudil a označil ho za krajně pravicové násilnictví.

„Toto nejsou protesty, nýbrž organizované násilnictví, které nemá v našich ulicích ani na internetu místo,“ řekl premiér. Výslovně pak odsoudil útok na hotel žadatelů o azyl, když uvedl, že ti, kteří se ho zúčastnili, i ti, kteří akci propagovali na internetu, budou svých činů litovat.

Demonstrace v dalších městech

K násilným střetům v neděli došlo také v Middlesbrough, kde dav zapálil převrácené auto a ohrožoval policisty zapálenými popelnicemi, píše BBC. Původně pokojný protest v Boltonu se zvrhl v násilnosti, když se skupina maskovaných osob provolávajících „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký) střetla s jinou skupinou, která mávala britskými vlajkami.

Demonstrace proběhly také v řadě dalších měst jako Hull, Aldershot, Lancaster či Weymouth, kde se policie snažila od sebe oddělit zastánce a odpůrce migrace.

Šlo o další z řady výtržností a protestů, často z řad příznivců krajní pravice, které v Británii vypukly poté, co sedmnáctiletý mladík vyzbrojený nožem v budově taneční školy v Southportu v pondělí zabil tří dívky a dalších deset lidí zranil. O motivu pachatele zatím není nic známo.

V následujících dnech vypukly násilné protesty v Southportu, ve městě Hartlepool nebo v Londýně. Šlo o reakci hlavně příznivců krajní pravice na nepravdivé informace na sociálních sítích, podle nichž útočil imigrant a muslim. Policie však uvedla, že podezřelý Axel Rudakubana se narodil ve velšském Cardiffu a s islámem nemá nic společného.

Zprávy: Protesty ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Vymyšlený pachatel

Falešné informace o útočníkovi začaly šířit brzy po útoku i různé dezinformační weby. Jeden z nich podle konzervativního serveru The Telegraph označil za útočníka Aliho al-Shakatiho, sedmnáctiletého muslimského žadatele o azyl. Ten ale ve skutečnosti neexistuje. Dezinformační web Channel3 Now a další, které tuto lež šířily, jsou podle The Telegraph napojené na Rusko, které se snaží těmito způsoby ovlivňovat a rozdělovat společnost západních zemí. Channel3 Now citovala i oficiální státní ruská média.

Tvrzení se chytily také britské krajně pravicové osobnosti, například Tommy Robinson, zakladatel protiimigrantské Ligy na obranu Anglie (English Defence League), která tento týden sehrála významnou roli při podněcování nepokojů v Southportu i jinde, či známý influencer Andrew Tate, který je obviněný z obchodování s lidmi a ze znásilnění a momentálně čeká na soud v Rumunsku.