Útočník v Británii zavraždil dvě děti, další jsou ve vážném stavu

Při útoku nožem v britském Southportu zemřely dvě děti. Šest dalších je v nemocnici ve vážném stavu, stejně jako dva dospělí. Mírnější zranění utrpěly i tři další děti, zraněných osob je tedy celkem jedenáct, oznámila šéfka policejního sboru Merseyside Serena Kennedyová. Z útoku je podezřelý 17letý mladík původem z Cardiffu, kterého policie drží ve vazbě. Motiv zůstává neznámý, jako terorismus čin úřady nevyšetřují.

Muž podle Kennedyové útočil v budově taneční školy, kde byly děti shromážděné na akci inspirované zpěvačkou Taylor Swiftovou.

„Domníváme se, že dospělí, kteří přišli k újmě, se hrdinně snažili bránit napadené děti. Jako matka a babička si nedokážu představit bolest, kterou v tuto chvíli prožívají rodiny obětí. Chtěla bych jim vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast,“ řekla Kennedyová.

Útočník byl zatčen

Šéfka místní policie rovněž potvrdila, že ačkoliv motiv útočníka zůstává neznámý, vyšetřovatelé k věci v tuto chvíli nepřistupují jako k teroristickému útoku. „Vyšetřování je v rané fázi,“ podotkla Kennedyová. Dodala však, že mladík je podezřelý z vraždy a pokusu o vraždu.

Policisté ani další zástupci záchranných složek na tiskové konferenci nepřijímali otázky novinářů. Z předchozích zpráv vyplývá, že o zraněné pečují lékaři ve třech různých nemocnicích.

Útočník v masce a ozbrojený nožem podle výpovědí svědků přijel na místo činu v taxi. Řidiči odmítl zaplatit a utekl směrem k budově taneční školy. Jeden z místních obyvatel a nepřímých svědků útoku Bare Varathan řekl novinářům, že „děti byly ve věku asi deseti let“. Nejprve prý slyšel ženu, která křičela, že „její dceru někdo pobodal“ a o moment později viděl dvě policejní auta, jak se řítí ulicí Hart Street, v níž bydlí. Postupně začaly přijíždět další policejní a sanitní vozy.

Útočníka zatkli ozbrojení policisté, píše BBC. Jaká doba uběhla mezi útokem a zatčením a zda se muž bránil, není jasné. Soustrast obětem a poděkování zasahujícím záchranným složkám vyjádřili premiér Keir Starmer i ministryně vnitra Yvette Cooperová.