Vraždy v Southportu zneužila extrémní pravice, říká zpravodaj Dolanský

Interview ČT24: Lukáš Dolanský (zdroj: ČT24)

Zatím se nikdy v Británii nestalo, aby takováto akce byla zneužita dezinformační scénou, řekl v pořadu Interview ČT24 zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský. Reagoval tak na násilné protesty po pondělní vraždě tří dívek v Southportu. Podle něj je vede extrémní pravice a nejde o spontánní akci místních obyvatel, kteří naopak protesty odsuzují.

Muž v masce a ozbrojený nožem v pondělí útočil v budově taneční školy, kde se shromáždily děti na akci inspirované zpěvačkou Taylor Swiftovou a její tvorbou. Tři dívky po útoku zemřely, dalších deset lidí utrpělo zranění. O motivu pachatele zatím není nic známo. Z činu byl obviněn sedmnáctiletý mladík.

Po událostech v Southportu se různé skupiny obyvatel pokoušely čin spojit s přistěhovalectvím či ho připisovaly šíření islámské víry. Policie však uvedla, že podezřelý se narodil v Cardiffu a s islámem nemá nic společného. Ani to ale nezabránilo útoku na věřící u mešity v Southportu.

Zatčeno bylo doposud přes sto lidí a protesty se rozšířily i do dalších britských měst.

Události v Southportu jsou vykolejením

Vraždu v Southportu a následné protesty Dolanský hodnotí jako „vykolejení“, kterého se účastní extrémní pravice. Podle něj to nevypovídá o štěpení britské společnosti. Vláda si ale uvědomuje, že „na různých koncích společnosti se něco děje“ a bude se s tím muset nějak vyrovnat. Dolanský také zmínil, že Británie má delší multikulturní historii než některé země v Evropě, jako Francie či Německo.

Britská dezinformační scéna podle Dolanského není tak silná jako v některých jiných zemích. „Britská veřejnost stále ještě ctí mainstreamová média,“ dodal. Myslí si, že do budoucna bude muset britská vláda přitvrdit v boji s dezinformacemi, „protože je to něco, co je pro Brity nové a nejsou na to zvyklí“.

Plán Rwanda pohřbili nejen labouristé, ale i sami konzervativci

V Interview ČT24 mluvil například také o „plánu Rwanda,“ tedy přemisťování migrantů z Británie do této africké země. „Je naprosto mrtvý, nejen proto, že ho pohřbila labouristická vláda, ale do jisté míry ho pohřbili sami konzervativci, protože nebyli schopni ho uskutečnit,“ komentoval Dolanský. Poukázal zejména na složitost a nákladnost plánu.

Plány konzervativců počítaly s tím, že Rwanda bude za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po nelegálním příchodu do Británie. Dohodu s africkou zemí uzavřel Londýn v roce 2022, kdy do ostrovní země přišlo rekordních 745 tisíc migrantů.

Kvůli úpravám příslušných zákonů, které si vyžádala soudní rozhodnutí, mělo ovšem první letadlo s deportovanými migranty do Rwandy vyrazit koncem července. Nová britská labouristická ministryně vnitra Yvette Cooperová však již oznámila vládě Rwandy, že tento program ruší.

Labouristé plán na řešení migrace nepředstavili, ale chtějí posílit pobřežní stráž a rozbíjet převaděčské gangy, uvedl Dolanský. Budou se také snažit domluvit na omezení migrace s Francií. Zpravodaj poznamenal, že to nejsou nové plány, v minulosti o nich hovořili i konzervativci.

Veřejné zdravotnictví má potíže

Dolanský hovořil i o veřejné zdravotnické službě NHS. Do její velké reformy se politikům nechce, labouristé slíbili, že do ní dají více peněz a přidají mladým lékařům. Zpravodaj přidal i své osobní negativní zkušenosti, kdy se například na samotné vyšetření u doktora čeká dny až týdny – a místo návštěvy praktického lékaře musel řešil problém po telefonu. Zmínil také to, že chybějí lůžka v nemocnicích nebo že „pacienti musí čekat v sanitkách před nemocnicí několik hodin, než jsou vůbec přijati, to je běžná realita.“

V Londýně podle něj také výrazně stoupají životní náklady, což dopadá na mladé rodiny. Uzavírá se také několik velkých škol, protože porodnost se snížila. Zmínil i chudobu v zemi na úrovni dvaceti procent nebo existenci četných potravinových bank.