TÉMA

NHS

Británií zmítají obří stávky. Vláda upokojila alespoň hasiče a zdravotní sestry ve Walesu

Britští hasiči a zdravotní sestry ve Walesu odvolali plánovanou stávku. Část zaměstnanců ve Spojeném království tak postupně přistupuje na nabídky vlády. Ani v pátek ale nevyjela řada sanitek. Anglické sestry navíc stále nejsou spokojené se zvýšením platů v průměru asi o sto dvacet liber (3216 korun) měsíčně. Nové protesty se chystají příští týden.
10. 2. 2023|

Pandemie ve světě: V Rusku bude týdenní pracovní volno, země opět zaznamenala rekordní počet úmrtí

V Rusku bude kvůli šíření koronaviru a vysokému počtu úmrtí s covidem-19 týdenní pracovní volno. Vládní návrh podpořil šéf Kremlu Vladimir Putin. V zemi za poslední den zemřelo podle oficiálních údajů 1028 nakažených, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie. Šéf britské Národní zdravotní služby (NHS) varoval, že tamní veřejné zdravotnictví je v mnoha částech země blízko hranice přetížení a tlak s blížící se zimou poroste. New York bude od listopadu po všech pracovnících města požadovat očkování.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 15:30|

Pandemie ve světě: Anglie zve na očkování lidi pod šedesát, Rakousko stáhlo po smrti ženy šarži vakcíny AstraZenecy

Anglie začala zvát na očkování proti covidu-19 lidi ve věku 56 a 59 let. Tamní Národní zdravotní systém (NHS) rozeslal v sobotu 850 tisíc pozvánek a stejné množství pošle v pondělí. Rakousko stáhlo šarži vakcíny od AstraZenecy, prošetřuje úmrtí naočkované ženy. Izrael po téměř dvou měsících částečně otevřel hranice a zmírnil další opatření. V novozélandském Aucklandu skončila přísná týdenní karanténa.
7. 3. 2021Aktualizováno7. 3. 2021, 19:28|

Rakousko zavádí kontroly na hranicích. Londýnu hrozí kolaps zdravotnictví

Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu 9. ledna zavádí hraniční kontroly. Slovenská policie hodlá přísněji kontrolovat dodržování tamních opatření proti šíření koronaviru. Polsko očkuje zdravotnický personál a řeší aféru s naočkovanými umělci. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje rozumnou pružnost při dávkování vakcíny. Británie se připravuje na možnost, že v Londýně během dvou týdnů zkolabuje zdravotnický systém. Stav nouze začne v pátek platit v japonském hlavním městě Tokiu.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 19:41|

Johnson otočil, zdravotníci z ciziny si nebudou muset připlácet na péči

Britská vláda nakonec udělí zdravotníkům a pečovatelům výjimku u příplatku na služby státního zdravotnictví (NHS), který musí platit přistěhovalci ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor. Krok byl oznámen jen den poté, co premiér Boris Johnson při poslaneckých interpelacích hájil stávající plošné opatření. Kromě opozičních labouristů se ale proti němu postavili i někteří poslanci z jeho vlastní Konzervativní strany a Johnson nyní pověřil příslušná ministerstva úpravou režimu.
21. 5. 2020|

S koronavirem si poradíme velmi dobře, pokud zemře méně než 20 tisíc lidí, míní ředitel britské NHS

Německý speciální letoun dopravil těžce nemocné z Itálie a Francie, jejichž kapacity jsou na pokraji možností. Na Slovensku budou moci otevřít některé menší obchody. V USA schválili test, který prý odhalí koronavirus za pár minut. Čínská metropole Wu-chan se začíná otevírat okolnímu světu, v sobotu tam zastavil první vlak po více než dvou měsících. Japonsko avizovalo rekordní injekci do ekonomiky. Šéf britské NHS prohlásil, že udrží-li se počet obětí pod 20 tisíci, zvládne Spojené království pandemii dobře. V Itálii počet mrtvých překonal hranici 10 tisíc. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse celosvětově počet nakažených překonal 620 tisíc.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 20:37|

USA vyhlásily kvůli koronaviru zdravotní nouzi. Cizinci, kteří byli v Číně, nesmí do země

Velká Británie a Švédsko hlásí první případy nákazy koronavirem. V Británii jsou nemocní dva příbuzní, oba jsou v péči lékařů. Ve Švédsku je nakaženou žena, jež se vrátila z Číny. Oznámení přichází v den, kdy z čínského Wu-chanu odstartovalo letadlo s 83 britskými občany a 27 lidmi z dalších zemí. První případ koronaviru potvrdilo i Rusko a Německo reportuje nemocné dítě. Mongolsko kvůli šíření nákazy uzavírá hranice s Čínou a Itálie či Spojené státy vyhlásily stav nouze.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 22:26|