Starmer ujistil Kyjev o neochvějné podpoře. Chystá stoletou dohodu

Nový britský premiér Keir Starmer slíbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Londýn bude nadále podporovat jeho zemi, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. Zelenskyj uvedl, že státníci spolu jednali o přípravě stoleté dohody o partnerství mezi zeměmi.

Starmer se úřadu ujal v pátek poté, co jeho Labouristická strana drtivě zvítězila v předčasných parlamentních volbách. Zelenskyj byl jedním z prvních světových státníků, kteří novému premiérovi pogratulovali. Později vyjádřil vděčnost za příslib v pokračování podpory Londýna Kyjevu.

„Koordinovali jsme pozice před summitem NATO ve Washingtonu a dalšími mezinárodními událostmi. Diskutovali jsme také o způsobech posílení našeho partnerství, včetně přípravy bezprecedentní stoleté dohody o partnerství mezi Ukrajinou a Spojeným královstvím,“ napsal Zelenskyj s odkazem na jednání Aliance, které se bude konat příští týden.

Starmerova kancelář sdělila, že premiér ujistil prezidenta o neochvějném závazku Spojeného království vůči Kyjevu. Změna vlády v Británii nebude mít žádný vliv na podporu Ukrajině a Londýn bude nadále poskytovat zemi obrannou podporu, kterou potřebuje kvůli ruské agresi, stojí v prohlášení úřadu britského premiéra. Ten doufá v brzké osobní setkání.

Starmer už v pátek představil svůj tým. Diplomacii povede zkušený stínový ministr David Lammy. „Chci vidět restart ve vztazích s Evropou, globálním Jihem i naší klimatické agendy. Chci také změnu v přístupu k evropské i světové bezpečnosti vzhledem k problémům, které vidíme na Blízkém východě. Zároveň ale chci, aby se naše zahraniční politika soustředila na britský růst,“ zdůraznil nový ministr zahraničí.

Britská zahraniční politika je tradičně nadstranická, připomněla expertka na mezinárodní vztahy Monika Brusenbauch Meislová z Masarykovy univerzity. „Panuje zde široký konsenzus na zahraničně-politických prioritách. Takže třeba co se týká podpory Ukrajině, tak zde můžeme očekávat kontinuitu. Asi můžeme očekávat změny ve vztahu mezi Británií a Evropskou unií. Labouristé už dlouho avizují, že chtějí ten vztah posunout kupředu,“ podotkla expertka.

Zrušení deportací do Rwandy

První významné rozhodnutí přesahující hranice Spojeného království už nový šéf kabinetu učinil, když hned první den v úřadu skoncoval s plánem konzervativců na přesun migrantů do Rwandy, napsal deník The Telegraph.

Cílem kontroverzního opatření bylo deportovat do této africké země zadržené nelegální migranty a tím odradit další, kteří do ostrovní země směřují. Vzájemnou dohodu s Rwandou uzavřel Londýn v roce 2022, kdy přišlo do země rekordních skoro 750 tisíc běženců.

Labouristé slibují, že zabezpečí hranice a zaměří se při tom na pašeráky, kteří vozí migranty na člunech do Británie.