Finance bude poprvé v historii Británie řídit žena

Nový britský premiér Keir Starmer postupně jmenuje členy svého labouristického kabinetu. Finance povede bývalá několikanásobná stínová ministryně Rachel Reevesová. Stala se vůbec první ženou, která tuto funkci zastává od momentu jejího vzniku, tedy od roku 1221, uvádí stanice Sky News. Novou vicepremiérkou a ministryní pro sociální záležitosti je Angela Raynerová a postu šéfa diplomacie se ujme bývalý stínový ministr David Lammy s více než dvaceti lety zkušeností z vysoké politiky, píše BBC.

„Nedělám si iluze ohledně velikosti výzev, před kterými stojíme,“ uvedla podle BBC po svém jmenování Reevesová a dodala, že nemůže slíbit, že práce vlády bude jednoduchá. „Máme před sebou dlouhou cestu (...), jsme nový tým, máme nový začátek, tak se pojďme dát do práce,“ řekla nová ministryně.

Všem mladým dívkám a ženám rovněž popřála, aby jim dnešek ukázal, že by neměly klást omezení svým ambicím.

Reevesová, která studovala na Oxfordu a poté pracovala mimo jiné v Bank of England, je členkou Dolní sněmovny od roku 2010, k labouristům se ale přidala už jako teenager. Ve stínových kabinetech působila jako ministryně financí či práce.

Novým šéfem obrany se stal John Healey, bývalý stínový ministr obrany i zdravotnictví. Britská armáda má po čtrnácti letech vlády konzervativců o desítky procent méně členů a vedení čeká na její modernizaci, upozorňují média.

Healey letos na jaře řekl deníku The Guardian, že „pokud půjdou labouristé do vlády, musí mít na paměti, aby zůstali političtí“. Způsob fungování vlády podle něj může „otupit“ vůli pro změnu. „Až příliš často lidé (na úřadu vlády) jednoduše přečtou agendu svého oddělení, radši než aby přemýšleli jako vládní ministři s citem pro věc, které se snažíme dosáhnout,“ uvedl Healey.

Vnitro podle Reuters dostala na starosti Yvette Cooperová, členka labouristů od roku 1997, která má desítky let zkušeností z vysoké politiky. V roce 2015 se ucházela také o post předsedkyně Labouristické strany, se sedmnácti procenty však skončila třetí v hlasování, které tehdy ovládl Jeremy Corbyn s téměř šedesáti procenty.

Výzvy pokoříme, říká nový šéf diplomacie

Nový šéf diplomacie Lammy začínal jako člen Londýnského shromáždění v roce 2000 a o několik měsíců později se dostal do Dolní sněmovny, kde měl funkce mimo jiné ve výboru zabývajícím se legislativou EU nebo ve výboru spravujícím umělecké sbírky parlamentu, ve vládě Tonyho Blaira pracoval také na ministerstvu kultury.

„Je to největší čest mého života, být jmenovaný (ministrem zahraničí). Svět čelí ohromným výzvám, my je ale s ohromnou silou a přednostmi Británie pokoříme,“ napsal Lammy na síti X po svém jmenování.

David Lammy
Zdroj: Reuters/Phil Noble

Ministrem zdravotnictví se stal Wes Streeting. Po svém jmenování poznamenal, že „(státní zdravotní systém) NHS mu zachránil život“ a že on je „odhodlaný věnovat svůj život záchraně NHS“. Na jeho jmenování reagovala rovněž asociace BMA, která sdružuje stávkující lékaře. Podle svého prohlášení je připravena s vládou jednat, píše BBC. Kritika rekordně dlouhých čekacích dob na zákroky v rámci NHS byla jedním z důležitých prvků labouristické kampaně.

Resort spravedlnosti povede Shabana Mahmoodová, školství bude řešit Bridget Phillipsonová, ministrem pro energetiku je někdejší lídr labouristů Ed Miliband a v čele resortu práce a sociálních věcí stanula Liz Kendallová. Dopravu dostala na starosti Louise Haighová, vědu Peter Kyle, kulturu Lisa Nandyová, zemědělství, životní prostředí a potraviny Steve Reed a obchod Jonathan Reynolds.

Starmer rovněž jmenoval šéfy resortů, které se zabývají záležitostmi tří britských zemí: Severního Irska, Skotska a Walesu. V tomto pořadí se jimi stali Hilary Benn, Ian Murray a Jo Stevensová.

Nebývalý úspěch

Labouristé si po mimořádně špatném výkonu z roku 2019 polepšili ve čtvrtečních volbách na téměř rekordní počet mandátů. V Dolní sněmovně obsadí nejméně 412 z celkových 650 křesel. Starmer v prvním premiérském projevu zdůraznil mimo jiné „obnovu“ země a s ní i návrat důvěry v politiky.

Starmerova středolevá strana ve svém programu slíbila voličům obnovit ekonomický růst, ze kterého budou mít prospěch i chudší vrstvy obyvatel. Slibuje také reformu systému pracovní migrace, který umožňuje snadno získávat pracovní víza cizincům splňujícím požadavky zaměstnavatelů.

Labouristé hodlají omezit počet přistěhovalců přicházejících za pracovními pobídkami například ze zdravotnictví či stavebnictví a více investovat do rekvalifikací Britů, aby sami zaplnili volná místa.