„Znovu vybudujeme Británii,“ slíbil nový premiér Starmer

Novým britským premiérem se stal šéf vítězných labouristů Keir Starmer. Ten v projevu k voličům slíbil, že jeho labouristi znovu vybudují Velkou Británii a budou sloužit veřejnosti. Během odpoledne také představil členy nové vlády. Finance povede Rachel Reevesová jako vůbec první žena v britské historii. Lídr konzervativců Rishi Sunak vyjádřil zklamání z výsledku parlamentních voleb a omluvil se spolustraníkům. Odpovědnost za debakl Konzervativní strany bere na sebe.

Starmer dovedl labouristy k zisku výrazné parlamentní většiny, středolevá strana se tak vrací k moci po čtrnácti letech vlády konzervativců. „Naše země hlasovala rozhodně pro změnu a návrat politiky sloužící veřejnosti,“ konstatoval nový premiér v prvním projevu v Downing Street.

S každým člověkem je podle něj třeba zacházet s úctou. Britové v posledních letech ztrácejí důvěru v budoucnost, míní lídr labouristů.

„Ať už jste volili labouristy, či nikoli, vlastně obzvláště, pokud tomu tak nebylo, říkám vám napřímo, moje vláda vám bude sloužit,“ pokračoval. „Politika může být silou pro dobro, ukážeme to,“ dodal před sídlem premiérů v Downing Street.

První projev nového britského premiéra Keira Starmera (zdroj: ČT24)

Země podle něj bude pro nový kabinet na prvním místě, strana až na druhém. Premiér zdůraznil, že dokázal očistit a zvednout labouristy ze dna, a stejně tak hodlá nastartovat i Spojené království. „Znovu vybudujeme Británii, bohatství v každé komunitě,“ prohlásil Starmer.

Zajistit chce bezpečnější ulice a také hranice, přes něž proudí velké množství migrantů. Nová vláda rovněž hodlá snížit lidem účty za energie a „jednu cihlu za druhou vybuduje infrastrukturu“ včetně nových škol. Kýžené změny si žádají čas, ovšem práce na nich začne okamžitě, dodal.

Starmer také poděkoval Sunakovi a ocenil prvního premiéra asijského původu za výjimečné úsilí, obětavost a tvrdou práci při vedení země.

Starmera předtím přijal britský král Karel III. v Buckinghamském paláci a vyzval ho k sestavení nové vlády.

Zklamání a omluva Sunaka

Dříve během pátku Sunak v projevu přiznal, že je to pro něj obtížný den. „Omlouvám se všem, kdo neúnavně pracovali na kampani, dal jsem práci všechno, jsem zklamán, přebírám zodpovědnost na sebe,“ zdůraznil končící premiér. Z čela Konzervativní strany chce odstoupit, až bude připravená volba nového lídra.

Britský premiér Sunak oznámil svou rezignaci (zdroj: ČT24)

Jeho cílem prý bylo přebudovat stranu a pracovat efektivně, stabilizovat zemi a ekonomiku. „Poklesla inflace, podporujeme Ukrajinu, posilujeme vztahy se svými spojenci. Věřím, že jsme něco dokázali, že naše země je silnější a bezpečnější než před dvanácti měsíci,“ hodnotí své působení v čele britské vlády.

„Dělali jsme, co jsme mohli, ale ztratili jsme mnoho křesel v parlamentu,“ konstatoval dále končící ministerský předseda, který pogratuloval svému nástupci a popřál mu hodně štěstí. Zpravodaj ČT Lukáš Dolanský hodnotí Sunakův projev jako „velice emotivní a pokorný“.

Předání moci v Británii probíhá podle tradic. Ceremoniál se většinou odehrává v Buckinghamském paláci, kde monarcha pověří premiéra sestavením vlády. Ten pak skládá přísahu do rukou panovníka, popisuje Dolanský. Dřívější rituál „políbení ruky“ se podle něj už spíše nedodržuje.

Vznik nové vlády

Starmer odpoledne postupně jmenuje nový kabinet. Většina členů mají být dosavadní stínoví ministři. Podle Dolanského rezonují dvě jména, a to Rachel Reevesová, která se stala ministryní financí a historicky první Britkou v této funkci. Reevesová by měla naplňovat velké plány strany na obnovu Spojeného království.

Ve vládě budou působit i další ženy. Angela Raynerová se stala místopředsedkyní kabinetu a ministryní sociálních věcí a Yvette Cooperová bude řídit vnitro, píše server BBC. Novým ministrem zahraničí Británie se stal podle Reuters bývalý stínový ministr David Lammy s více než dvaceti lety zkušeností z vysoké politiky.

Obranu povede podle BBC John Healey. Do kabinetu se vrací také bývalý šéf labouristů Ed Miliband, uvedl dříve Dolanský.

Starmerova středolevá strana ve svém programu slíbila voličům obnovit ekonomický růst, ze kterého budou mít prospěch i chudší vrstvy obyvatel. Slibuje také reformu systému pracovní migrace, který umožňuje snadno získávat pracovní víza cizincům splňujícím požadavky zaměstnavatelů.

Labouristé hodlají omezit počet přistěhovalců přicházejících za pracovními pobídkami například ze zdravotnictví či stavebnictví a více investovat do rekvalifikací Britů, aby sami zaplnili volná místa.