Pandemie ve světě: V Rusku bude týdenní pracovní volno, země opět zaznamenala rekordní počet úmrtí

Horizont ČT24: Rusko zavádí nový lockdown (zdroj: ČT24)

V Rusku bude kvůli šíření koronaviru a vysokému počtu úmrtí s covidem-19 týdenní pracovní volno. Vládní návrh podpořil šéf Kremlu Vladimir Putin. V zemi za poslední den zemřelo podle oficiálních údajů 1028 nakažených, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie. Šéf britské Národní zdravotní služby (NHS) varoval, že tamní veřejné zdravotnictví je v mnoha částech země blízko hranice přetížení a tlak s blížící se zimou poroste. New York bude od listopadu po všech pracovnících města požadovat očkování.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Placené pracovní volno bude v Rusku od 30. října do 7. listopadu, nejhůře postižené regiony ho mohou vyhlásit už od 23. října. Pokud to bude nezbytné, mohly by být podle Putina nepracovní dny prodlouženy i po 7. listopadu.

Operativní štáb uvedl, že vysoké zůstávají v zemi i denní přírůstky nakažených – testy za posledních 24 hodin odhalily koronavirus u 34 073 lidí. To je nepatrně méně než u dosavadního denního maxima infikovaných, které ruské úřady zaznamenaly v neděli, kdy se koronavirus prokázal u 34 325 osob.

Tamní úřady kvůli zhoršující se epidemické situaci, kdy přibývá infikovaných i zemřelých, postupně zpřísňují opatření. Moskevský starosta Sergej Sobjanin v úterý mimo jiné oznámil čtyřměsíční domácí izolaci pro neočkované obyvatele metropole starší šedesáti let a požaduje také povinnou vakcinaci osmdesáti procent pracovníků ve službách do konce roku (dosud žádal šedesát procent očkovaných).

V ruských médiích se také objevily informace, že moskevské úřady zvažují zavedení krátkodobého lockdownu v metropoli po dobu schválených nepracovních dnů. Jsou připraveny na týden zavřít vše kromě obchodů s potravinami a lékáren, napsal list Kommersant.

Úřady horšící se epidemickou situaci přičítají zejména pomalému očkování. Podle operativního štábu zdravotníci k pondělku plně očkovali 45 milionů Rusů, tedy 32 procent populace. Podle agentury AP je veřejnost laxní k preventivním opatřením a vláda se příliš neměla k zavedení přísnějších opatření. Kreml až dosud vylučoval nový celostátní lockdown a zpřísňování nechal na jednotlivých regionech. V mnoha z nich mezitím omezili třeba účast na velkých akcích nebo přístup do divadel, restaurací a dalších zařízení.

Britské zdravotnictví se obává přetížení, vláda zpřísňovat nezamýšlí

Britské úřady v úterý hlásily 223 nových úmrtí souvisejících s covidem, což je nejvyšší denní počet od března. Také počty nových případů nákazy jsou nejvyšší v Evropě. Lékaři nyní podle BBC vyjadřují obavu, že zvyšování počtu hospitalizovaných v kombinaci s tlakem na NHS kvůli sezonním virům by mohlo vést k „dokonalé bouři“, kvůli níž by nemocnice nebyly schopné zvládat nápor pacientů a normálně fungovat.

Šéf NHS Matthew Taylor vyzval k zavedení opatření jako nošení roušek a práce z domova, což by podle něj byly jen menší nepříjemnosti, které by však mohly předejít krizi. „Hovořím s představiteli zdravotnictví každý den a všichni říkají, že jejich služby jsou nyní pod intenzivním tlakem. Teď je polovina října. Situace se bude jen zhoršovat,“ prohlásil Taylor. NHS zastřešuje čtyři veřejně financované zdravotní systémy v Británii.

V červenci britský kabinet zrušil většinu omezení, která v zemi platila více než rok, včetně zakrývání dýchacích cest ve vnitřních prostorách a pravidel limitujících sociální kontakty. Opatření, jako je jinde v Evropě běžné povinné nošení roušek, nechává jen v záloze jako „plán B“. Regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska rozhodují o svých krocích nezávisle na ústřední vládě v Londýně, která stanoví pravidla pouze pro Anglii. 

Roušky a omezování sociálních kontaktů z většiny míst v Anglii vymizely, přestože ve Skotsku zůstalo nastavení přísnější. Ani v obchodech, kde jsou roušky doporučeny, ani v londýnské veřejné dopravě, kde jsou povinné, je lidé vždy nenosí.

Johnsonova vláda uvedla, že se spoléhá na očkování, včetně třetích posilujících dávek u zranitelných osob, a doufá, že se díky tomu tuto zimu vyhne zavádění lockdownů. Britský ministr pro podnikání Kwasi Kwarteng řekl, že další plošné uzávěry by byl špatný krok a že také neočekává brzké zavádění méně rozsáhlých opatření.

New York chce očkování po všech pracovnících města

Město New York bude po všech svých pracovnících vyžadovat očkování a policisté nebo hasiči už nebudou mít možnost vakcinaci obejít pravidelným testováním. Řekl to končící starosta města Bill de Blasio. Neočkovaní mají čas do konce měsíce, aby si nechali dát první dávku vakcíny, jinak mohou být suspendováni. Pracovníci, kteří se do 29. října nechají očkovat ve vakcinačním centru provozovaném městem, dostanou finanční bonus pět set dolarů (jedenáct tisíc korun).

Přísné požadavky ohledně imunizace pracovníků veřejné sféry nezavádí jen New York, tento týden podobná pravidla začala platit například v Massachusetts a ve Washingtonu.

Zpřísňování vakcinačních požadavků provázejí v různých částech Spojených států spory mezi politickým vedením a policejními odbory. Asi nejostřejší je tento konflikt v Chicagu, kde šéf místních policejních odborů v pátek vyzval k ignorování požadavku radnice, načež na něj starostka Lori Lightfootová podala žalobu. Proti povinnosti prokazovat absolvované očkování se stavějí také odboráři v New Yorku.