Síť X podle předběžných závěrů Komise porušuje pravidla EU

Sociální síť X amerického miliardáře Elona Muska podle předběžných závěrů Evropské komise porušuje pravidla Evropské unie o digitálním obsahu. Komise informovala, že pokud se její závěry potvrdí, vyměří firmě pokutu a bude požadovat výrazné změny jejích praktik. Společnost X s hodnocením nesouhlasí a Musk později uvedl, že Komise jeho síti nabídla nezákonnou tajnou dohodu, že když bude potichu cenzurovat obsah, pokutě se vyhne.

Evropská komise má vůči síti X výhrady v souvislosti se systémem pro ověřování uživatelských účtů, transparentností reklamy a poskytováním dat výzkumníkům. Síť podle předběžných závěrů Komise v těchto oblastech nesplňuje požadavky unijního nařízení o digitálních službách (DSA).

„Naším předběžným názorem je, že klamou uživatele a porušují DSA,“ uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „X má nyní právo se hájit. Pokud se však náš názor potvrdí, vyměříme pokuty a budeme požadovat výrazné změny,“ dodal. V případě porušení DSA může Evropská komise vyměřit pokutu v ekvivalentu až šesti procent ročních tržeb daného podniku. Společnost X už nemá akcie na burze, o svém hospodaření tedy nemusí veřejně informovat.

Společnost X uvedla, že nesouhlasí s hodnocením EU ohledně toho, jak dodržuje DSA. Musk pak pohrozil soudem. „Těšíme se na zcela veřejnou bitvu u soudu, aby se lidé v Evropě dozvěděli pravdu,“ uvedl Musk na svém účtu na síti X.

Předtím přišel s tvrzením, že EK nabídla firmě nezákonnou tajnou dohodu, že pokud bude tiše cenzurovat příspěvky a nikomu o tom neřekne, pak nebude pokutována. To síť X podle něj na rozdíl od jiných nejmenovaných platforem nepřijala. „Ostatní platformy tu nabídku přijaly,“ tvrdí Musk.

Z Twitteru je X

Síť X v minulosti působila pod názvem Twitter. Musk firmu koupil předloni v říjnu za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun) a podnik od té doby prošel rozsáhlými změnami. Ty kromě přejmenování zahrnovaly rovněž propuštění většiny zaměstnanců a uvolnění pravidel pro regulaci obsahu.

Změny se nevyhnuly právě ani systému ověřování uživatelů. Modrou ikonu, kterou dříve zdarma získávaly ověřené účty politiků, novinářů či celebrit, nyní síť poskytuje komukoliv za měsíční poplatek.

„Protože ‚ověřený‘ statut může pomocí předplatného získat kdokoliv, má to negativní vliv na schopnost uživatelů činit svobodná a informovaná rozhodnutí ohledně autenticity účtů a obsahu,“ uvedla Evropská komise. Dodala, že tyto „ověřené účty“ se prokazatelně zneužívají ke klamání uživatelů.

Evropská komise začala možné porušování požadavků DSA sítí X vyšetřovat koncem loňského roku. V aktuální zprávě upozornila, že pokračuje ve vyšetřování sítě X kvůli možnému porušování požadavků v oblasti opatření proti šíření nezákonného obsahu a manipulacím s informacemi.