Musk naznačil zpoplatnění sítě X, údajně kvůli botům

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X (dříve Twitteru). Podle něj je to jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů. Podnikatel to uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, píše BBC. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany byla jen poznámka na okraj, anebo signál, že takový plán je v přípravě.

Miliardář se od loňského převzetí Twitteru snaží motivovat uživatele, aby platili za rozšířenou službu pod jménem X Premium. Platící uživatelé mohou využívat více funkcí, jako třeba psaní delších příspěvků. Jsou také na síti více vidět. Přístup k základním funkcím mají nicméně všichni uživatelé zdarma.

Podle BBC je očividné, že podnik má na zpoplatnění užívání finanční zájem. Musk říká, že službu chce zpoplatnit i kvůli botům. „Přecházíme na to, že se za používání systému budou platit malé měsíční poplatky,“ řekl podnikatel, který řídí mimo jiné i firmy Tesla nebo SpaceX.

Služba X Premium nyní stojí ve Spojených státech osm dolarů (183 korun) měsíčně. Cena se nicméně liší podle toho, ve které zemi se předplatitel nachází. V Česku se třeba za X Premium platí 216,59 koruny. V aplikaci iOS je pak měsíční cena 249 korun. Roční cena předplatného činí 2262,70 koruny, v iOs je to přitom 2550 korun, píše společnost na svém webu.

Musk: Je to jediná obrana proti armádám botů

Musk rovněž uvedl, že hledá pro uživatele levnější možnosti. „Chystáme se přijít s nižší cenou. Chceme, aby to byla jen malá částka. Je to na delší diskusi, ale podle mého názoru je to vlastně jediná obrana proti obrovským armádám botů,“ dodal.

Podle kritiků je možné, že zavedením placené brány může X přijít o velkou část svých uživatelů. To by mohlo firmě snížit příjmy z reklamy, které v současné době tvoří naprostou většinu příjmů společnosti.

Musk sám sebe označuje za zastánce absolutní svobody slova. Někteří kritici však jeho přístup považují za nezodpovědný. Existují výzkumy, které ukazují, že po převzetí Twitteru Muskem se na síti zvýšil počet nenávistných komentářů. Některé vlády přitom síť viní, že dostatečně nereguluje svůj obsah.

Musk je v současnosti nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 243 miliard dolarů (zhruba šest bilionů korun).