Blinken pohrozil Turecku sankcemi. Vadí mu, že chce nakoupit ruské zbraně

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu prohlásil, že Turecko a ostatní spojenci USA by se měli vyvarovat dalších nákupů ruských zbraní. Šéf diplomacie USA jim zároveň pohrozil možností uvalení dalších sankcí. Napsala to agentura Reuters. Napjaté vztahy Washingtonu a Ankary o víkendu vyostřilo prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena, který označil masakry Arménů z let 1915 až 1923 v Osmanské říši za genocidu.

Blinken ve středu prohlásil, že vzhledem k Bidenovým dlouhodobým postojům by jeho víkendové prohlášení nemělo být překvapením. Poznamenal, že USA a Turecko jsou klíčovými spojenci v rámci NATO. Vyjádřil také naději, že dokážou vyřešit veškeré problémy, které jejich vztahy v současnosti zatěžují.

Šéf diplomacie však Ankaru zároveň varoval, aby si nekupovala další zbraně od Ruska, a pohrozil dalšími sankcemi. Turecko totiž dříve uvedlo, že jedná s Moskvou o nákupu další šarže ruského protivzdušného systému S-400, jehož pořízení a následné uvedení do provozu je jednou z hlavních příčin současné diplomatické roztržky obou spojenců.

Biden mluvil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem poprvé v pátek, kdy ho podle Bílého domu rovněž informoval o svém úmyslu označit masakry Arménů páchané vojáky Osmanské říše před více než sto lety za genocidu. Ankara proti tomuto označení dlouhodobě ostře vystupuje. Blinken prohlásil, že si spolu oba politici „dobře pohovořili“.

Mluvčí Ankary přitom v neděli označil Bidenovo tvrzení za „jednoduše nehorázné“ a dodal, že Turecko v příštích měsících přijde s odezvou. Turecké ministerstvo zahraničí si rovněž předvolalo amerického velvyslance, jehož podle médií informovalo o tom, že Bidenovo prohlášení způsobilo „rány ve vzájemných vztazích, které bude těžké napravit“.