Biden schválil balíček vojenské pomoci pro Tchaj-wan, první z vlastních amerických zásob

Americký prezident Joe Biden schválil zaslání vojenské pomoci Tchaj-wanu v hodnotě až 345 milionů dolarů (7,5 miliardy korun). Oznámil to Bílý dům. Rozhodnutí je prvním velkým balíčkem Bidenovy administrativy určeným na pomoc Tchaj-wanu v boji proti Číně, který čerpá z vlastních amerických zásob. Rozhodnutí se pravděpodobně setká s nevolí Číny, která považuje ostrov za součást svého území.

Balíček má podle oznámení zahrnovat obranu, vzdělávání a výcvik Tchaj-wanců. Další oficiální podrobnosti o povaze poskytnuté pomoci nebyly bezprostředně k dispozici.

Agentura AP s odvoláním na dva americké představitele, kteří mluvili pod podmínkou zachování anonymity, ale uvedla, že Washington pošle Tchaj-wanu přenosné protiletecké obranné systémy MANPADS, zpravodajské a sledovací kapacity a střelné zbraně a rakety.

Kongres schválil v rozpočtu na rok 2023 prezidentskou pomoc na zbrojení pro Tchaj-wan v hodnotě až jedné miliardy dolarů.

Američtí zákonodárci vyvíjejí tlak na Pentagon a Bílý dům, aby urychlily dodávku zbraní na Tchaj-wan. Cílem je pomoci zemi čelit Číně a odradit Čínu od úvah o útoku tím, že poskytnou Tchaj-wanu dostatek zbraní na to, aby případná cena za invazi byla příliš vysoká.

Doplněk k dodávkám stíhaček a dalších zbraní

Pomoc je doplňkem k již schválenému prodeji letounů F-16 a dalších významných zbraňových systémů za devatenáct miliard dolarů. Rozdíl je však v tom, že nový balíček je součástí prezidentské pravomoci schválené loni Kongresem, která umožňuje dodávat zbraně ze současných amerických zásob. Tchaj-wan tak nebude muset čekat na výrobu těchto zbraní a ty budou dodány rychleji než při poskytování financí na nové zbraně.

Pentagon využil podobnou pravomoc při dodávkách munice pro Ukrajinu za miliardy dolarů.

Tchaj-wan se oddělil od Číny v roce 1949 v době občanské války. Čínský vůdce Si Ťin-pching trvá na tom, že Čína má nyní právo převzít samosprávný ostrov, v případě potřeby i silou. Čína obvinila USA, že kvůli slibu dodávek zbraní za miliardy dolarů mění ostrov v sud střelného prachu. USA zastávají politiku jedné Číny, v jejímž rámci neuznávají formální nezávislost Tchaj-wanu a neudržují s ostrovem žádné formální diplomatické vztahy.