Biden nazval Si Ťin-pchinga diktátorem. Poškodil naši důstojnost, zlobí se Čína

Americký prezident Joe Biden označil čínského vůdce Si Ťin-pchinga za diktátora. Podle agentury Reuters to prohlásil na úterním setkání s přispěvateli na kampaň v Kalifornii. Ještě v pondělí přitom tvrdil, že vzájemné vztahy jsou na správné cestě. Peking považuje Bidenova slova za provokaci a vážné narušení politické důstojnosti Číny.

Biden poznámku pronesl ve chvíli, kdy hovořil o únorovém přeletu čínského špionážního balonu nad Spojenými státy, který nakonec americké stíhačky sestřelily. Důvodem, proč se podle něj Si velmi rozčílil, když byl balon plný špionážního vybavení sestřelen, bylo to, že nevěděl, kde se přesně nachází. „To je pro diktátory velká ostuda. Když nevědí, co se stalo,“ podotkl šéf Bílého domu.

Mluvčí čínské diplomacie Mao Ning Bidenův výrok kritizovala a označila jej za absurdní. Uvedla také, že vážně narušuje politickou důstojnost Číny a lze jej považovat za politickou provokaci, napsaly agentury AFP a Reuters.

Ještě v pondělí Biden hovořil o tom, že se podařilo dosáhnout pokroku ve vztazích obou velmocí. Reagoval tak na návštěvu šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena v Číně.

Blinken do Pekingu zavítal jako první americký ministr zahraničí po pěti letech. Po sérii jednání s čínskými představiteli uvedl, že se USA a Čína shodly na nutnosti stabilizace vzájemných vztahů. Také Si hovořil v pozitivním duchu, když prohlásil, že se během návštěvy Blinkena podařilo dosáhnout pokroku ve vztazích obou zemí.

Rozpory v otázce Ujgurů i kritika sankcí proti Číně

Při schůzkách se ale Blinken i čínští představitelé dotkli řady sporných bodů. Americký ministr například vyjádřil znepokojení ohledně situace v čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, v Tibetu a v Hongkongu, kde je Čína obviňována z porušování lidských práv. Čínští politici zase požadovali, aby se USA přestaly „vměšovat do vnitřních záležitostí Číny, přestaly brzdit vědecký a technologický rozvoj Číny“ a zrušily sankce vůči Pekingu.

Si patří k nejmocnějším politikům Číny za dlouhé desítky let. Čínský parlament ho v březnu jednomyslně znovuzvolil prezidentem, a to na bezprecedentní třetí pětileté funkční období. Podle agentury AP je možné, že sedmdesátiletý politik u moci zůstane doživotně. Reuters ho označil za nejmocnějšího vůdce asijské velmoci od dob Mao Ce-tunga.