Čína chce zdecimovat Ujgury a páchá na nich genocidu, uvádí expertní komise

Čína páchá genocidu a zločiny proti lidskosti na Ujgurech. Takové jsou závěry nezávislé britské komise právníků, akademiků a podnikatelů, která chování Pekingu k této menšině v autonomní oblasti Sin-ťiang zkoumala. Takzvaný Ujgurský tribunál nemá oficiální pověření ani pravomoci, členové komise ale doufají, že na základě předložených důkazů přitáhnou k čínské politice vůči Ujgurům více mezinárodní pozornosti.

„Na základě veřejně přednesených důkazů je tribunál mimo veškerou pochybnost přesvědčen o tom, že Čínská lidová republika tím, že bránila porodům, a zasáhla tak podstatnou část Ujgurů v Sin-ťiangu, spáchala genocidu,“ konstatuje šéf komise Geoffrey Nice. Poukazuje přitom na nařízení o kontrole porodnosti a sterilizacích, která mají zabránit růstu ujgurského obyvatelstva.

„Tento rozsáhlý aparát státní represe by nemohl fungovat, kdyby jej neschválila vyšší místa,“ dodává Nice. Podle něj je cílem systému masových internací, nucené práce, rozdělování rodin, mučení, nucených sterilizací, sexuálního násilí a ničení kulturních památek decimace ujgurského obyvatelstva.

Ujgurský tribunál vznikl loni díky iniciativě právníka Nicea specializovaného na ochranu lidských práv. Čínský velvyslanec v Británii letos řekl, že cílem komise je „politická manipulace a diskreditace Číny“. K závěrům komise se Peking zatím nevyjádřil.

O genocidě mluví Amnesty či americký exministr

Chování Číny vůči menšině z autonomní oblasti Sin-ťiangu už dříve označila za zločiny proti lidskosti Amnesty International. Šéfka mezinárodní lidskoprávní organizace Agnés Callamardová poznamenala, že Peking v regionu vytvořil „dystopické peklo obřího rozsahu“.

„Svědomí lidstva by mělo šokovat, že obrovské množství lidí bylo v internačních táborech podrobeno vymývání mozků, mučení a jinému ponižujícímu zacházení, zatímco další miliony žijí ve strachu uprostřed obrovského sledovacího aparátu,“ prohlásila.

O genocidě a zločinům proti lidskosti v souvislosti se zacházením s ujgurskou menšinou hovořil v samotném závěru svého působení také bývalý americký ministr zahraničí Mike Pompeo. „Jsme svědky systematických pokusů o zničení Ujgurů čínskou státostranou,“ řekl mimo jiné v lednu.

Právě porušování práv Ujgurů je nejspíš jedním z hlavních důvodů, proč Spojené státy, Británie, Kanada a Austrálie tento týden oznámily diplomatický bojkot nadcházející zimní olympiády v Pekingu.

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu schválila návrh zákona, který má zabránit dovozu zboží vyrobeného za využití nucené práce Ujgurů a dalších muslimských menšin v Sin-ťiangu.