Středula se rozhodl v noci před debatou. Zásadní je pro něj komunistická minulost kandidátů

Josef Středula hovořil o ukončení své prezidentské kandidatury (zdroj: ČT24)

Josefa Středulu dovedly k rozhodnutí ukončit prezidentskou kampaň předvolební průzkumy a odpor ke komunistickému režimu a jeho tehdejším aktivním spolutvůrcům, uvedl v Událostech, komentářích. Musel proto podpořit Danuši Nerudovou, s níž sice nesouhlasí ve všem, z kandidátů se šancí uspět je však pro něj jediná přijatelná, řekl Středula a dodal, že k rozhodnutí vzdát se kandidatury dospěl v noci před debatní nedělí.

Nerudová je jediná, koho Středula může podpořit. „Pro mě je nepřijatelné, aby lidé s temnou komunistickou minulostí se stali prezidentem České republiky. (…) Jeden byl udavač, druhý rozvědčík lidové socialistické armády, který měl být nasazen v zahraničí,“ prohlásil.

Andrej Babiš (ANO) byl podle slovenského Ústavu paměti národa důvěrníkem a agentem Státní bezpečnosti, vědomou spolupráci popírá, o věc se soudí. Petr Pavel do revoluce v roce 1989 procházel výcvikem u vojenské rozvědky, počátkem 90. let působil u Vojenského zpravodajství.

Nerudová podle Středuly jako předsedkyně komise pro spravedlivé důchody prokázala, že vnímá sociální situaci v zemi. Ocenil také její komunikační schopnosti. „Ne s každým výrokem jsem souhlasil, ale nejsme v ideálním stavu, nemáme kandidáty, s nimiž bych bezvýhradně souhlasil,“ uvedl a dodal, že na volbu se snaží dívat z nadhledu.

Od podpory Nerudové si podle svých slov nic neslibuje, jen považuje za fér ji vyjádřit. „Řekl jsem jí po pořadu, že jsem připraven jí pomoci. Ale myslím, že to není reálné v tom smyslu, že je pár dnů do voleb.“

Své rozhodnutí Středula považuje za pragmatické a odmítá, že by nahrál Babišovi. To by se podle něj mohlo stát, kdyby naopak odstoupil a nic neřekl.

Ke kroku se odhodlal v noci ze soboty na neděli těsně před prezidentskou debatou, řekl v Událostech, komentářích. Nemluvil o tom s žádným ze senátorů, kteří ho podpořili, čeká však, že to proberou a senátoři ho pochopí. Věří, že to pochopí i sociální demokracie, která ho podporovala.

Plány Středula nyní žádné nemá, je podle něj příliš brzy po kampani. Řekl ale, že hodlá hájit zájmy lidí.