Filmový postřeh: Sláva a démoni. Záhadu Michaela Hutchence odkrývá dokument

Mystify: Michael Hutchence je dokumentární životopis o australském rockovém zpěvákovi, frontmanovi skupiny INXS, který předčasně ukončil svůj život v 37 letech. Režisér tohoto snímku Richard Lowenstein byl i častým autorem Hutchenceových klipů a v Praze s ním dokonce natočil i videoklip k jedné z nejznámějších písní INXS Never Tear Us Apart.

Lowenstein se rozhodl k Hutchenceovi a jeho fenoménu vrátit dvacet let po tragické smrti. Využil podobu časosběrného dokumentu, v němž zpracovával své vlastní klipy a záběry se zpěvákem i jeho rodinné archivy a fotografie. Ty jen v menší míře doplňuje o oficiální záběry z veřejných rozhovorů.

Dokumentarista tak poskládal dynamický obraz zpěváka a jeho života, který se odvíjel v sinusoidách vzestupů a pádů. Film připomene známá fakta – že Hutchence pocházel ze Sydney, byl odloučený od otce a  mladšího bratra a mezi jeho nejznámější přítelkyně patřila i zpěvačka Kylie Minogue.

Jejich vztah byl pod drobnohledem bulváru. Ještě větší mediální tlak zažíval pak zpěvák ve vztahu se svou poslední partnerkou Paulou Yates. Neustálá pozornost ho uváděla až do paranoidních situací. Snímek tak zároveň odkrývá i vnitřní a neznámý svět Michaela Hutchence, pronásledovaného různými démony.

Výrazný zásah do zpěvákova života znamenala v této souvislosti nehoda na počátku devadesátých let, při níž Hutchence utrpěl velmi vážný úraz hlavy. Zůstal po něm bez čichu, což psychicky těžce zvládal a důsledně svůj handicap tajil i před nejbližšími přáteli. Dokument také přiznává, jak hluboce muzikanta zasáhlo, když ho mladí členové skupiny Oasis při předávní hudebních cen veřejně nazvali odcházející hvězdou.

Film Mystify: Michael Hutchence se na filmovém festivalu v Karlových Varech promítal mimo soutěž a v evropské premiéře, jen pár dní po té australské. Rocková superstar, která v osmdesátých a devadesátých letech vyprodávala obří stadiony, tak zažívá návrat díky filmu.

Zajímají vás další filmové postřehy z festivalu v Karlových Varech? Přečtěte si je ve speciálu na webu ČT24.