Herečka Patricia Clarksonová přijela do Varů s Řidičským průkazem. Odveze si cenu

Na závěr festivalu ve Varech přijela herečka Patricia Clarksonová (zdroj: ČT24)

Řadu slavných hostů, kteří kdy zavítali na karlovarský festival, rozšířila na závěr 54. ročníku Patricia Clarksonová. Americká herečka přijela do Varů představit svůj Řidičský průkaz, tedy film, který má ráda, protože, jak sama říká, je o důležitých setkáních v životech. Při sobotním závěrečném ceremoniálu také převezme ocenění za přínos kinematografii.

Na pozornost je Patricia Clarksonová zvyklá, přesto ji cvakání foťáků a jásot fanoušků v Karlových Varech překvapil. „Šokovalo mě, kolik lidí tady chtělo můj podpis. Myslela jsem si, že tady bude maximálně jeden člověk, který by o něj stál. Lichotí mi to. Možná je to tím, že už jsem toho natočila tolik, že lidé alespoň něco z toho prostě museli vidět,“ komentovala později zájem festivalových návštěvníků.

A vidět ji mohli v mnoha titulech. Kromě seriálů Domek z karet a Ostré předměty také například v dramatu Dogvile od Larse von Triera, Prokletém ostrově Martina Scorseseho nebo ve snímku Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. 

Na festivalu uvedla komedii Řidičský průkaz z roku 2014. Hraje v něm newyorskou kritičku, která se po rozvodu rozhodne naučit řídit. Lekce za volantem bere u pedantského taxikáře v podání Bena Kingsleyho.

Jízda pro globus

Na slavnostní zakončení letošních Varů, jehož záznam odvysílá ČT1 od 20:00, ji doveze festivalové auto. Zatímco jména vítězných filmů a tvůrců 54. ročníku zatím známá nejsou, je už jasné, že Patricia Clarksonová obdrží Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Stejné ocenění převzala na úvod letošního ročníku její kolegyně Julianne Moorová. Ve Varech se sice minuly, ale před kamerou se potkaly před téměř dvaceti lety v dramatu Daleko do nebe. 

„Jsem velmi ráda, že získám stejnou cenu jako Julianne. Možná jednou postavíme ty sošky vedle sebe, protože v New Yorku nebydlíme moc daleko od sebe,“ plánuje Clarksonová.