Po svatbě a v pohodě. Julianne Mooreová převzala cenu a zahájila Vary

Julianne Mooreová zahájila festival a převzala cenu (zdroj: ČT24)

Oscarová herečka Julianne Mooreová si z letošního festivalu v Karlových Varech odváží cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Festivalovému publiku naopak dovezla nejnovější snímek, v němž si zahrála – drama Po svatbě. Po svatbě má (dávno) i s režisérem tohoto titulu Bartem Freundlichem, který je také hostem 54. ročníku.

Moorová je asi nejvíce známá z filmů Magnolia, Hodiny nebo Děcka jsou v pohodě. „V pohodě“ se zdá být i sama americká herečka, jejíž vítání s fanoušky na červeném koberci před zahajovacím ceremoniálem bylo jedno z nejdelších ve festivalové historii. U hotelu Thermal se zdržela, dokud se nepozdravila snad s každým. A ochotně odpovídala i na otázky novinářů, stejně jako její manžel.

„Je velice hluboká herečka, dokáže zahrát cokoliv a vykreslit různé charaktery postav,“ chválil Freundlich svou ženu, s níž se seznámil před více než dvaceti lety při natáčení svého debutu Otisky prstů. Od té doby jim vydržel vztah i spolupráce, jak dokládá koneckonců také ve Varech uváděné společné drama Po svatbě

A také slova Julianne Mooreové. „On je mým partnerem v životě i umění,“ neopomněla zmínit svého chotě při přebírání „velmi milého ocenění a velmi milé pocty“. Dojatě reagovala také na sestřih svých rolí, jimiž pořadatelé doprovodili právě předání Křišťálového glóbu za přínos kinematografii.

Filmy vypovídají o tom, kým jsme jako lidé, jaké jsou naše životy.
Julianne Mooreová

Delegaci k zahajovacímu titulu doplnil ještě Mooreové filmový manžel Billy Crudup. Diváci ho pravděpodobně znají třeba z rockové komedie Na pokraji slávy nebo oscarového novinářského příběhu o zneužívání dětí Spotlight.

Stejné ocenění jako Mooreová na závěr letošní přehlídky obdrží i americká herečka Patricia Clarksonová. Z českých tvůrců Vary letos ocení kameramana Vladimíra Smutného.