Z moravského ateliéru do svatopetrské baziliky. Sochu Anežky České poutníci věnují papeži

V Polešovicích vznikla socha Anežky České (zdroj: ČT24)

Sochu Anežky České odhalil její autor v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Sochař Daniel Trubač ji odlil k třicetiletému výročí jejího svatořečení. Od poutníků z Česka ji převezme papež František během národní pouti v Římě.

Koruna Anežky České, jak se socha z ateliéru akademického sochaře jmenuje, dosahuje téměř dvou a půl metru a váží tři sta kilogramů. Daniel Trubač nejprve vytvořil její model ze včelího vosku a potom ji odlil z bronzu. Korunu zdobí skleněné krystaly v národních barvách a její kovové stuhy nesou verše modliteb i slova Jaroslava Seiferta. Sochař do nich otiskl i prsty poutníků.

Právě ti ji předají při české národní pouti ve svatopetrské bazilice v Římě papeži Františkovi. Vypraví se tam stejně jako věřící před třiceti lety – za železnou oponu tehdy vyjeli oslavit svatořečení Anežky České. Na Západ se tak z komunistického Československa dostalo deset tisíc lidí, její prohlášení za svatou bylo předzvěstí nástupu svobody.

Do svatopetrské baziliky se po 30 letech vrátí čeština

Socha se vydá na cestu dlouhou 1250 kilometrů v sobotu a do Říma se dostane v pondělí, kdy začíná národní pouť. V úterý, přesně na výročí svatořečení Anežky, se v Bazilice svatého Petra uskuteční slavnostní bohoslužba, při které u oltáře zazní čeština.

Svatá Anežka, ačkoliv byla královského rodu, obětovala celý život pomoci chudým a nemocným. Poutníci proto také předají papeži Františkovi pro potřebné peníze ze sbírky. Z ní se zaplatila i samotná socha.