TÉMA

Polešovice

Archeologové odkryli na Uherskohradišťsku zbytky osídlení z doby Římanů

Archeologové odkryli při výstavbě domů v Polešovicích na Uherskohradišťsku osídlení z doby Římanů. Na návrší Díly objevili pracovníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti zahloubené objekty ze 3. a 4. století našeho letopočtu. Našli také střepy keramiky, zvířecí kosti nebo nástroj z jeleního parohu.
12. 12. 2022|

Z moravského ateliéru do svatopetrské baziliky. Sochu Anežky České poutníci věnují papeži

Sochu Anežky České odhalil její autor v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Sochař Daniel Trubač ji odlil k třicetiletému výročí jejího svatořečení. Od poutníků z Česka ji převezme papež František během národní pouti v Římě.
6. 11. 2019|

V Polešovicích vzniká socha Anežky České. Poutníci ji v listopadu předají papeži Františkovi

Po třiceti letech se do Říma vrátí poutníci, aby oslavili výročí svatořečení Anežky České, které se odehrálo 12. listopadu 1989. Povolení vycestovat ze socialistického Československa tenkrát dostalo deset tisíc lidí. Na počest této události vzniká v ateliéru Daniela Trubače v Polešovicích na Uherskohradišťsku socha světice. Věřící ji na letošní výročí darují papeži Františkovi.
17. 9. 2019|

Ohněm proti mrazu. Ovocnáři na jihu Moravy začali zahřívat sady, bojí se o úrodu

Teploty v noci spadly na mnoha místech jižní a východní Moravy pod bod mrazu. Pěstitelé museli na některých místech zapalovat v sadech ohně. Vegetace je po rychlém nástupu jara v předstihu a mrazíky by mohly úrodu zničit během jediné chladné noci.
16. 4. 2019|