Končící hejtman Čunek podepsal smlouvu o nákupu pozemků. Pokud ji kraj nedodrží, zaplatí 40 milionů

Končící hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) po říjnových krajských volbách, v nichž lidovce těsně porazilo hnutí ANO, podepsal podle serveru Česká justice dvě smlouvy s pražskou developerskou společností CZ 5, která provozuje poblíž plánované krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích obchodní galerii a chce expandovat. Firma má podle serveru za pozemky zaplatit 61 milionů korun. Čunek řekl, že cena je 50,6 milionu korun a jde o smlouvu o smlouvě budoucí.

Pokud by kraj smlouvu nedodržel a pozemky společnosti neprodal, zaplatí jí pokutu 40,5 milionu. Server Česká justice se odkázal na smluvní dokumenty zveřejněné na serveru Hlídač státu. Podle Čunka vše souviselo se snahou kraje scelit pozemky pro plánovanou nemocnici.

Kraj za poslední dva roky postupně odkoupil v Malenovicích 48 parcel o celkové ploše 140 397 metrů čtverečních. Pozemky koupil také od zlínské farnosti, které však původně byly na 50 let zatížené zástavním právem společnosti CZ 5.

Kraj podle hejtmana situaci vyřešil tím, že po jednání s farností i společností CZ 5 odkoupil církevní pozemky, které potřeboval pro nemocnici, a s CZ 5 dojednal prodej pozemků, které kraj v lokalitě získal a pro nemocnici je nepotřeboval, protože leží dále a jsou v blízkosti galerie. Nákupní cena byla jako u všech jiných pozemků pro nemocnici 1650 korun za metr čtvereční, za stejnou cenu je má podle smlouvy prodat CZ 5.

Případnou pokutu by hodnota pozemků pokryla, říká Čunek

Kraj se podle České justice mimo jiné zavázal, že pokud poruší povinnost uzavřít řádně a včas kupní smlouvu podle budoucí smlouvy, je povinen zaplatit zástavnímu věřiteli pokutu ve výši 40 502 880 korun. Kdyby se tak však podle Čunka kraj rozhodl, hodnota pozemku by pokutu pokryla.

Cena 1650 korun za metr byla stanovena hned na začátku odkupů. „Každý z vlastníků dostal stejnou cenu. V té době to byla nejvyšší cena, kterou v daném území stanovil znalecký posudek,“ uvedl Čunek, podle kterého tak kraj získal velkou a cennou plochu.

„Bohužel se některá média neustále snaží tento nákup zpochybňovat. Proto jsme oslovili dva nezávislé znalce, kteří potvrdili, že scelené strategické území, za které kraj zaplatil 231 milionů korun, má dnes hodnotu minimálně 450 milionů korun. Takto Zlínský kraj hospodařil celé čtyři roky. Proto má dnes na účtech více než čtyři miliardy korun, ze kterých se mohou stavět či rekonstruovat nemocnice,“ uvedl Čunek.

Česká justice poukázala také na to, že ředitelem nákupní galerie je Čunkův stranický kolega František Rochovanský. Čunek však uvedl, že s ním nejednal, věc řešil s majitelem. Krajský volební lídr ANO Radim Holiš, který by měl být novým hejtmanem, chce aktivity Čunka zkontrolovat. Zástupci vznikající nové krajské koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD jsou proti nové nemocnici.