Ze stávající zlínské nemocnice by mohla být nová čtvrť. Nejprve má ale vyrůst nemocnice nová

Odborná komise vybrala ze čtyř návrhů na budoucí využití areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně projekt brněnské kanceláře P.P. Architects. Kraj chce postavit novou nemocnici na druhé straně města ve Zlíně-Malenovicích, s městem proto řeší využití stávajícího nemocničního areálu.

Kraj i město vybraly po dvou architektonických kancelářích, které zpracovaly urbanistické koncepce. Kanceláře již své návrhy prezentovaly. Ve třináctičlenné odborné komisi, která je ve čtvrtek posuzovala, byli zástupci města, kraje, státu i nezávislí odborníci. Vybraný návrh musí schválit městští i krajští radní.

V místě nemocničního areálu by mohla vzniknout nová čtvrť, kde by byly zejména byty, ale také sociální služby, administrativní i komerční prostory. Návrhy včetně vítězného počítají s větším využitím řeky a vzniklá náplavka by měla být využita pro rekreaci a trávení volného času. Počítá se se zachováním původních baťovských objektů v západní části areálu.

Areál Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně
Zdroj: ČT24

Návrh ateliéru P.P. Architects počítá právě s výrazným kontaktem s nábřežím. Zachovává některé objekty nemocnice, které je možné dále využít, také objekt krajské hygienické stanice a záchranné služby. V novém centrálním prostoru by mohly být byty, komerční prostory, navrženy jsou také parkovací domy. V západní části by mohl být prostor pro objekty pro seniory a také poliklinika.

Kraj si chce v lokalitě nechat budovy léčebny dlouhodobě nemocných a porodnice, které bude chtít využít pro své sociální služby. O budovu, ve které sídlí ředitelství nemocnice a krajská hygienická stanice, má zájem stát, sídlo zdravotnické záchranné služby zůstane na svém místě. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by se měla přestavba areálu zahájit po vyklizení posledního objektu nemocnice.

Dohoda o prodeji pozemků padne možná až po krajských volbách

Na prodeji pozemků v nemocničním areálu se však město s krajem ještě nedohodlo, není daná ani cena. Také není dohodnut prodej pozemků města kraji v Malenovicích, kde má stát nová nemocnice. Není vyloučeno, že se s domluvou bude čekat až po krajských volbách. Stavba nové nemocnice, kterou krajští zastupitelé již schválili, má totiž také kritiky a bude hlavním tématem krajských voleb.

Schválený návrh na využití nemocničního areálu by měl být zpracován do podoby územní studie, která se stane podkladem pro následnou změnu územního plánu.