Za měsíc začne v Brně oprava Zábrdovického mostu. Řidiči i cestující se bojí kolapsu dopravy

Zhruba za měsíc začne jedna z nejkomplikovanějších dopravních uzavírek v Brně. Dělníci začnou v druhé polovině října pracovat na rekonstrukci mostu v Zábrdovické ulici u Vojenské nemocnice. Bude to znamenat komplikace pro osobní, ale i hromadnou dopravu.

Přes most u Vojenské nemocnice vedou ke Staré osadě jediné tramvajové koleje. Místo je zároveň důležitou tepnou pro auta. Za necelý měsíc ho zavřou dělníci.

Část řidičů bude jezdit přes nedaleké Tomkovo náměstí, další přes souběžnou Táborskou ulici. Stejnou ulicí pojede také jediná zbývající tramvaj na západ od centra. „Část cestujících, kteří v současnosti přestupují na Staré osadě, především z Líšně a od Vinohrad, bude přesunuta k Dělnickému domu, kde bude výrazně posílena tramvajová doprava,“ vysvětlil provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

Rekonstrukce jsou plánované i v objížďkách

Židenická radnice se obává kolapsu, protože i na objízdných trasách byly naplánované rekonstrukce. Třeba tramvajových ostrůvků právě v Táborské ulici. „Tím, že se oprava mostu posouvala, dostává se celý záměr do konfliktu s opravou kanalizace na ulici Gajdošova a také s plánovanou výlukou hlavního nádraží,“ řekl místostarosta Brna-Židenic Petr Kunc (TOP 09).

Investiční odbor magistrátu obavy mírní. Všechny zmíněné práce v Židenicích podle něj dělníci stihnou buď do začátku rekonstrukce mostu, nebo až po jejím skončení. A samotný most opraví rychleji, než je v plánu, tedy ještě před zimou příštího roku. „Některé činnosti se v těch zimních měsících dělat prostě nedají, proto věřím, že zhotovitel tyto práce stihne v termínu někdy kolem listopadu,“ řekl náměstek primátora města Brna Richard Mrázek (ANO).

Oprava letitého mostu už podle magistrátu nesnese další odklady. Jezdí po něm denně tisícovky aut. A další zátěž za dva roky ještě přibude. Až se začne s rekonstrukcí Tomkova náměstí, povede přes most jedna z hlavních objízdných tras.

Uzavírky pokračují i v dalších ulicích Brna

Uzavírka mostu bude komplikací i pro pacienty Vojenské nemocnice. K potřebné péči se dostanou, sanitky i návštěvníci ale budou moct jezdit jen z jedné strany. Navíc tramvaje nahradí autobusy.

S dopravním omezením musí řidiči v Brně stále počítat v ulicích Koliště, Milady Horákové a Lidické. Stavební práce tam začaly vloni v dubnu, končit by měly letos na podzim. Bez komplikací neprojedou auta ani přes Obřany. Už přes rok tam dělníci pracují na rekonstrukci ulice Valchařské, přičemž opravy potrvají až do listopadu.

Problémové mosty v Břeclavi a Znojmě

Rekonstrukce podobně frekventovaného mostu čeká za dva roky také Břeclav. Shodli se na tom zástupci města a Ředitelství silnic a dálnic. „I přes veškerou údržbu naše diagnostika nám říká, že je potřeba vyměnit nosnou konstrukci, protože už je ve stavu číslo šest, což je velmi špatný stav,“ vysvětlil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Dopravu v místě ale rekonstrukce neomezí, vedle této silnice totiž nejprve vznikne mostní provizorium. Akce vyjde na zhruba sto milionů korun.

V podobném stavu je také lávka ve Znojmě. S opravami měli začít dělníci už v polovině září, stavební práce se ale posunuly, zřejmě na začátek příštího roku.