Za bronzové sochy dostali zloději přes sto tisíc korun. Policie obvinila je i provozovatele sběrny

Policisté dopadli a obvinili několikačlennou skupinu lidí, kteří v Karviné z veřejně přístupných míst ukradli dvě bronzové sochy. Obvinili i provozovatele sběrny, který umělecká díla v celkové hodnotě okolo 1,8 milionu korun vykoupil a dal rozřezat. Ve vězení mohou strávit až osm let.

Zloději koncem května nejprve odnesli z lázeňského parku v Darkově sochu dívky s názvem Živá voda vážící 180 kilogramů. Zůstalo po ní prázdné místo na dně kašny, odkud ji pachatelé vytrhli i s masivním kamenným podstavcem.

O několik dní později odcizili z centra města, z parčíku u autobusových zastávek naproti obchodnímu domu Prior, další plastiku, tentokrát Bojovníka, vážící 460 kilogramů. Obě umělecká díla byla z bronzu a dalších slitin. Ředitel karvinské policie Pavel Tvrdý uvedl, že v regionu v poslední době krádeží barevných kovů přibývá.

Policie se při pátrání po zlodějích soch soustředila zejména na záznamy z kamerových systémů. „Výsledkem této důkladné práce bylo postupné obvinění několika osob, které se na obou krádežích a následné legalizaci výnosu z trestné činnosti podílely. Bohužel v době, kdy policisté začali celý případ rozplétat, byly již obě sochy nenávratně zničeny,“ uvedla mluvčí karvinské policie Daniela Vlčková.

Provozovatel sběrny sochy vykoupil a rozřezal

Podle policistů vše inicioval šestačtyřicetiletý muž, který ukradl první sochu a společně se svým známým ji odvezl možnému zájemci, kterému ji za čtyři tisíce korun prodali. „Nový majitel ovšem nezakládal uměleckou sbírku. Sochu odvezl do jedné sběrny kovu mimo Moravskoslezský kraj, kde ji prodal za přibližně 27 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Na druhé krádeži s hlavním obviněným spolupracovali další komplicové. Skulpturu opět odvezli k muži, který vykoupil již první sochu. Za dílo, jehož cena byla odhadnuta na více než milion korun, dostali zaplaceno okolo sta tisíc korun. I tato socha skončila ve sběrně. Tam byla obě díla rozřezána a později z ní odvezena.

Pět mužů, kteří se přímo podíleli na krádeži soch, a šestého, který organizoval prodej, kriminalisté obvinili z krádeže. Většině z nich hrozí až osm let vězení. Stejně dlouho může ve vězení být i provozovatel sběrny, který sochy vykoupil a nechal zničit.

Pro lázně měla socha nevyčíslitelnou hodnotu

Socha dívky s názvem Živá voda byla dílem sochaře Jana Kodeta. Zdobila kašnu poblíž Společenského domu více než šedesát let. Postava dívky sedící u pramene je vyobrazena i v logu Lázní Darkov. Pro ně má socha nevyčíslitelnou hodnotu.

Autorem sochy Bojovníka, který byl 260 centimetrů vysoký, byl Jaroslav Brož. Plastika byla v Karviné od roku 1970. Nejdříve u Městského domu kultury, později v parku Boženy Němcové, poté na trávníku poblíž obchodního domu Prior.