Za březnovou srážku brněnských vlaků mohla chyba strojvedoucího. Rozjel se na červenou

Drážní inspekce uzavřela vyšetřování srážky dvou příměstských vlaků, ke které došlo loni v březnu v Brně. Podle dokumentu, který má Česká televize k dispozici, udělal klíčovou chybu strojvedoucí, který se rozjel na červenou. Předpisy ale porušil i výpravčí; krátce před odjezdem vlaku totiž rozsvítil zelené světlo a o jeho zrušení nikoho neinformoval.

K železniční nehodě došlo u brněnského hlavního nádraží na začátku loňského března, kdy se v ranní špičce srazil osobní vlak z Letovic s osobním vlakem, který mířil do Březové nad Svitavou. Provoz mezi hlavním nádražím a Židenicemi se kvůli tomu na hodinu zastavil.

Evakuovat bylo potřeba 250 lidí, zdravotníci ošetřili třiadvacet pasažérů – naštěstí bez potřeby kohokoliv vyprošťovat nebo resuscitovat – a patnáct z nich poslali do nemocnice. Kvůli havárii zasedlo i vedení Českých drah. Již bezprostředně po nehodě se také Drážní inspekce dávala slyšet, že za nehodou zřejmě stojí chyba jednoho ze strojvedoucích, což nyní potvrzuje i dokument z šetření případu.

Podle vyšetřování Drážní inspekce, jehož výsledky má Česká televize k dispozici, klíčovou chybu udělal právě jeden ze strojvedoucích, který se (laicky řečeno) rozjel na červenou. Předpisy ale porušil i výpravčí, který šest minut před odjezdem vlaku na 23 sekund rozsvítil zelené světlo a o zrušení návěsti nikoho neinformoval.

Podle inspektorů to na nehodu ovšem zásadní vliv nemělo – strojvedoucí se měl přesvědčit ještě jednou. Inspektoři proto doporučili změny pravidel pro vypravování vlaků, kdy by měli návěstidlo kontrolovat i průvodčí.

Čas na soud

Zpráva inspektorů může případ posunout i v právní rovině. Jak informoval Brněnský deník, místní městský soud strojvedoucímu Petru Vaňkovi měsíc po nehodě uložil dvouletou podmínku a zákaz činnosti, Vaněk se ale proti rozsudku odvolal.

Letos v lednu se nehodou zabýval i krajský soud. Advokátka strojvedoucího argumentovala tím, že trest nižší instance není přiměřený, že Vaněk chyboval poprvé a celé události lituje. K rozhodnutí o případném zrušení rozsudku ale soud nedospěl, soudkyně jednání odročila s tím, že chce počkat právě na dokumentaci od Drážní inspekce.