V Brně se srazily dva osobní vlaky. Záchranáři ošetřili celkem 23 lidí, nikdo ale nebyl zraněn vážně

V Brně se u hlavního nádraží srazily dva vlaky. Zdravotníci ošetřili dohromady třiadvacet lidí, patnáct z nich poslali do nemocnice. Jedna žena zkolabovala až doma. Evakuováno bylo na 250 osob, jihomoravští hasiči ale upřesnili, že nikoho nebylo potřeba resuscitovat ani vyprošťovat. Provoz na trati byl zastaven zhruba na hodinu, poté zůstal omezen po celé dopoledne až do 11:40. Podle Drážní inspekce se vlaky nejspíš srazily proto, že jeden ze strojvedoucích udělal chybu a vydal se na cestu předčasně. Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení, alkohol byl u strojvůdců vyloučen. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun. O nedávných nehodách na železnici bude ve středu mimořádně jednat vedení Českých drah.

Podle mluvčí záchranné služby Michaely Bothové žádné ze zranění nebylo vážné. „Celkem třiadvacet zraněných, některé záchranka ošetřila na místě, do nemocnic jich odvezli patnáct,“ upřesnila na Twitteru redaktorka ČT Veronika Gecová. Poslední zraněnou, kterou záchranáři odvezli, byla jedna z vlakvedoucích.

Zdravotníci na místě ošetřovali nejčastěji odřeniny, pohmožděniny, vykloubení nebo podezření na zlomeniny. „Všechno fungovalo jak má, ostatně podobnou situaci – zásah u trati, kde je hodně zraněných – jsme nacvičovali,“ dodala mluvčí záchranné služby Bothová.

Informaci o tom, že nikdo nebyl zraněn vážně, potvrdili i hasiči: podle nich nebylo potřeba nikoho resuscitovat ani vyprošťovat.

Záchranné složky musely evakuovat kolem 250 lidí z obou vlakových souprav: z jednoho vlaku 200 lidí, z druhého okolo pěti desítek. „My jsme vypravili dvě jednotky hasičů, vyjeli také hasiči Správy železniční dopravní cesty, kteří si převzali velení. Někteří lidé se evakuovali sami, jeden z vlaku stojí u perónu,“ upřesnil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

„Byl tam chaos, nevěděli jsme, co dělat. Neviděl jsem, že by se někdo vážně zranil, spíš jen narazil. Ale nejhorší bylo, když jsme vyskakovali z vlaku a přecházeli koleje,“ popsal svoji ranní cestu Tomáš Ondra.

Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové nehoda zhruba na hodinu zastavila provoz, od 08:50 se již jezdilo v úseku Židenice – hlavní nádraží po jedné traťové koleji. „Provoz je tak částečně obnoven, ukončení je naplánováno zhruba na 12:00. Zrušených či odřeknutých bylo do deseti vlaků, šlo o vlaky regionální trati. Zpoždění je minimální, vlaky buď jezdí na čas, nebo jde o zpoždění v řádu několika minut,“ uvedla dopoledne.

Vlak do Březové vyrazil, když neměl

Nehoda se stala po osmé hodině ranní, tedy v době dopravní špičky. „Srazil se osobní vlak jedoucí z Letovic do Brna s osobním vlakem, který jel z Brna do Březové nad Svitavou,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Podle generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery patrně udělal chybu jeden ze strojvedoucích, který vyrazil od perónu předčasně. „A vlaky se střetly na výhybce,“ dodal s tím, že vyšetřování bude ještě pokračovat.

Podle Drápala odjel předčasně vlak z Brna do Březové. „Srazil se se soupravou přijíždějící od Letovic,“ dodal Drápal. Vlaky jely proti sobě po jedné koleji. 

„Příčinu srážky zkoumáme. V tuto chvíli to vypadá, že mohlo jít o selhání lidského faktoru, nicméně se zaměříme i na technické stavy souprav,“ dodal mluvčí inspekce. U většiny podobných nehod je podle něj na vině právě lidský faktor.

„Chceme vědět, jestli byl strojvedoucí unavený, proč udělal chybu, co ho rozptýlilo, to je důležité. Pak můžeme něco změnit a zabránit podobnému neštěstí,“ zdůraznil Jan Kučera. „Jenže všichni strojvedoucí, kteří byli u nehod v poslední době, shodně říkají, že nebyli unavení, nemají problémy doma, že byli soustředění. Jenže to se špatně vyšetřuje, když se nikdo nepřizná, že se třeba díval na mobilní telefon,“ dodal Kučera.

Okolnosti nehody společně s Drážní inspekcí vyšetřuje policie. „Dechové zkoušky u obou strojvedoucích byly negativní. Je to ve fázi vyšetřování, příčinu ještě nevíme. Vyšetřujeme to pro podezření z obecného ohrožení,“ řekla mluvčí policie Petra Hrůzová.

Před polednem odvezli železničáři oba vlaky do depa v brněnských Maloměřicích. Tam budou technici zjišťovat, v jakém stavu obě soupravy jsou a jaké opravy potřebují. „Náraz ale vlaky vážněji nepoškodil, dokonce ani nevykolejily,“ upozornil redaktor ČT Michal Cagala.

Podle mluvčího Drápala byla škoda vyčíslena na 450 tisíc korun.

Po srážce vlaků v Brně se nikdo vážně nezranil, uvedli záchranáři (zdroj: ČT24)

Provoz na trati byl dopoledne omezený. Nádraží ale zůstalo přístupné po celé dopoledne. „Doprava je na nádraží omezena, vlaky na té jedné koleji stojí, nicméně dá se jezdit po vedlejších kolejích,“ dodal dopoledne mluvčí inspekce Drápal. Později byl provoz plněn obnoven.

Brněnské hlavní nádraží prochází v těchto dnech rekonstrukcí, část vlaků je proto odkloněna do stanic Židenice a Brno dolní nádraží.

O nehodách bude mluvit vedení ČD i opozice

Kvůli nedávným nehodám by měla vláda podle by podle KDU-ČSL nechat zkontrolovat funkčnost zabezpečovacích zařízení na železnici. Podle Pirátů by měla urychlit modernizaci těchto zařízení, která podle nich měla být ukončena kolem roku 2010.

O nedávných nehodách na železnici bude ve středu mimořádně jednat vedení Českých drah. Ředitel Českých drah Miroslav Kupec uvedl, že v reakci na střet vlaků v Brně svolává poradu úseku provozu. „Chci výsledky zavedených zpřísněných kontrol strojvedoucích a návrh dalších opatření pro minimalizaci rizika selhání jednotlivců. Pro poškozené cestující na webu zveřejníme kontakt pro uplatnění nároků na odškodné,“ uvedl Kupec.

České dráhy už koncem února uvedly, že v souvislosti s incidenty na železnici zvýší kontrolu práce strojvedoucích.

  • 19. února – osobní vlak jel mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím téměř šest kilometrů bez strojvůdce. Vlak, ve kterém bylo 11 cestujících, nakonec zastavil sám a nikomu se nic nestalo
  • 22. února – projel v Ejpovicích za Plzní na červenou rychlík do Mnichova. Souprava vjela na jinou trať a strojvedoucí zastavili vlaky 34 metrů od sebe. Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn
  • 23. února – v Českých Budějovicích se srazily dvě posunovací lokomotivy. Jeden strojvedoucí byl lehce zraněn 
  • 27. února – v Havlíčkově Brodě se střetl nákladní vlak s lokomotivou. Vlaky nevykolejily, nikdo se nezranil
  • 2. března – vlak RegioJetu projel návěstidlo se signálem „stůj“ na pražském Smíchově, tím poškodil výhybku. Nikomu se nic nestalo, zastavil se ale provoz na trati mezi hlavním a smíchovským nádražím