Vstup do zámeckého parku v Lednici zůstane zatím zdarma. Budou ale chybět peníze na jeho údržbu

Od května měli návštěvníci zámeckého parku v Lednici na Břeclavsku začít platit vstupné. Po protestech místních zasáhlo ministerstvo kultury a záměr budou muset památkáři odložit. Peníze ze vstupného měly sloužit na údržbu zahrad, která stojí ročně čtyři miliony korun a správci už s nimi počítali.

Od května do září měli návštěvníci parku u zámku v Lednici platit třicet korun s tím, že vstupenka by platila pět dní a děti do osmnácti let by měly vstup zdarma. Plán na zpoplatnění vstupu do parku se ale nezamlouval obyvatelům Lednice, kteří ho pravidelně navštěvují.

„Snahy zavést vstupné v minulosti byly, my jsme se vždycky v zastupitelstvu vyjadřovali záporně. Hlas proti byl hodně silný,“ řekl starosta Lednice Libor Kabát (Sdružení nestraníků). Místní protestují i přes to, že  by  na rozdíl od návštěvníků uhradili jednou za rok dvě stě korun. „Automaty, ve kterých by si lidé vstupenky kupovali, jsme zatím nekoupili, ale jinak je všechno připravené na spuštění,“ řekla kastelánka zámku v Lednici Ivana Holásková.

Návštěvníci parku jsou často bezohlední

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou jižní Moravy, loni do něj od ledna do října přišlo téměř čtyři sta tisíc lidí. Velká část návštěvníků ale přímo do zámku nejde a tráví čas pouze procházkou po rozlehlých zahradách a parku. „Často se ale bohužel nechovají ohleduplně, jezdí v parku na kole, i když je to zakázáno, odhazují odpadky a ničí květinovou výsadbu,“ konstatovala kastelánka Ivana Holásková s tím, že ročně zaplatí správa zámku za údržbu parku minimálně čtyři miliony korun.

Peníze na údržbu parku jdou ze vstupného do zámku

„Náklady každoročně stoupají a my od ministerstva kultury na zahradu a park nedostáváme žádný příspěvek. Všechno platíme ze vstupného, které se platí na zámek,“ vysvětlil ředitel Územní památkové správy v Kroměříži Petr Šubík. Dodal, že v jiných zemích je zpoplatnění vstupu do zámeckých zahrad a parků běžné.

„Dnes začala jednání mezi ministerstvem a místní samosprávou o případném odložení zpoplatnění vstupu do zámeckého parku. Zda půjde o odložení o měsíc nebo o rok, zatím není jasné, jednání ještě zdaleka neskončila,“ řekl Petr Šubík. Lednický zámek je otevřený od února, kdy nabízel pouze prohlídky jednoho okruhu, plně se otevře poslední březnový víkend.