Zájem o hrady a zámky neutuchá. Loni přivítaly téměř 5,5 milionu lidí

Hrady, zámky a další památkové objekty ve státní správě v loňském roce navštívilo 5,49 milionu lidí. Výnosy z prohlídkových tras činí 474 milionů korun. Náměstek ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ) Rudolf Pohl uvedl, že návštěvnost památek ve správě ústavu se tři roky po sobě pohybuje kolem pěti milionů lidí a dva roky po sobě se pak návštěvnost pohybuje kolem 5,5 milionu.

Nejnavštěvovanější památkou byl v uplynulém roce hrad a zámek Český Krumlov, na který zavítalo 466 tisíc lidí. Na druhé místo se v žebříčku návštěvnosti zařadila Lednice s 417 tisíci návštěvníky, třetí byla Hluboká s 295 tisíci návštěvníky. První pětici nejoblíbenějších památek, jejichž místa se někdy rok od roku prohazují, ale složení se nemění, doplňují Karlštejn (228 tisíc) a Konopiště (174 tisíc). „Na všech těchto památkách návštěvnost rok od roku roste,“ uvedl Pohl.

Zájem návštěvníků nepanuje jen o nejznámější objekty, návštěvnost podle Pohla roste třeba i na Vranově nad Dyjí či v zámku Milotice. Výnosy jim podle dřívějších informací NPÚ stouply až o 30 procent. Raketový růst zaznamenal hrad Litice, kam přišlo o 8 tisíc návštěvníků více než v předchozím roce; loňský provoz hradu byl ale omezen z technických důvodů.

Návštěvnost každým rokem stoupá

Přesné údaje o počtu návštěvníků eviduje NPÚ teprve několik let. Přesto je podle vedení ústavu možné návštěvnost v uplynulých několika letech označovat jako rekordní ve srovnání s předchozím čtvrtstoletím. Poslední roky zatím stále stoupala, od roku 2013, kdy si hrady a zámky přišlo prohlédnout 4,25 milionu návštěvníků, až do předloňských rekordních 5,6 milionu lidí. Poprvé hranici pěti milionů návštěvníků NPÚ překročil v roce 2015, loni a předloni byla pětimilionová hranice překonána v září.

Kromě výnosů z prohlídkových tras, které dnes zmínil Pohl, jsou zdrojem NPÚ také příjmy třeba od filmařů. Ty se ale loni snížily. Výnosy NPÚ věnuje na rekonstrukci památek a zlepšování návštěvnického zázemí. Brány stovky všech státních památek se letos otevírají 30. března, tedy na Velký pátek.

Památkový ústav připomene diplomatické aktivity české šlechty

Dlouhodobý projekt NPÚ Po stopách šlechtických rodů letos pokračuje rokem Šlechty českých zemí v evropské diplomacii. Začne 22. března v pražském Černínském paláci, někdejší rezidenci diplomaticky aktivního rodu Černínů a v současném sídle ministerstva zahraničí.

Zapojí se do něj 40 objektů ve správě NPÚ. Památkáři se touto akcí podílejí na Evropském roku kulturního dědictví. K výročí vzniku republiky připravuje NPÚ akci Století republiky, která zahrnuje několik výstav či nových prohlídkových tras na jeho objektech.

Vyvrcholením roku Šlechty českých zemí v evropské diplomacii bude otevření nové expozice na zámku v Jindřichově Hradci s názvem „Dokonalý diplomat. Černínové – vyslanci, cestovatelé a sběratelé“, které se uskuteční v červenci. Výstava se bude věnovat diplomatickým aktivitám příslušníků černínského rodu od raného novověku do první poloviny 20. století.