Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují

Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

V Českém Krumlově byla Vltava na třetím povodňovém stupni ohrožení od 28. prosince, vodohospodáři pouštěli z lipenské nádrže téměř devadesát metrů krychlových za vteřinu. Nyní z ní odtéká téměř 74 metrů krychlových za vteřinu a vyšší odtok z Lipna potrvá do 1. ledna.

Prostor, který zadržuje v lipenské nádrži vodu při povodních, je prázdný, sdělil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Pokud už hladina nestoupne, začne město čistit místa, na kterých se usadilo bláto, řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Škody ve městě jsou minimální, voda v týdnu zaplavila jen několik sklepů a zahrádek. Město neeviduje žádné nové škody. Povodňová bdělost zůstává kvůli odpouštění vody z Lipna na Vltavě ve Vyšším Brodě.

Za poslední den také klesl stupeň povodňové aktivity na dolním Labi. Nejnižší stupeň bdělosti měla řeka na silvestra večer v Děčíně, Ústí a Litoměřicích, v Ústeckém kraji stupně bdělosti dosahoval ještě Flájský potok v Českém Jiřetíně na Mostecku. Bdělost dále platila v Kácově na Sázavě, na jednom místě na Želivce a dvou na dolní Dyji.

V Ústí nad Labem a v Děčíně se hladina od soboty sice mírně zvýšila, podle prognózy by však již neměla stoupnout na druhý stupeň, vyplývá z informací Povodí Labe.

Meteorologové zužují výstrahu

Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili. Komplikace voda způsobovala v dopravě, zaplavila některé silnice, podjezdy nebo cyklostezky. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se ve dnech nejvyššího vzestupu hladin zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.

Hladiny toků v Česku začaly stoupat před Štědrým dnem kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu. Ještě v úterý ráno bylo míst s některým z povodňových stupňů téměř 140, ve středu brzy ráno téměř stovka a o den později skoro padesát. V pátek ráno se počet míst s povodňovým stavem dále snížil na 24, v sobotu na patnáct.

Meteorologové také postupně zužují oblast s výstrahou před rozvodněním toků, v neděli ráno už platil jen nižší stupeň výstrahy v Praze. V hlavním městě hladinu Vltavy nad úrovní prvního povodňového stupně udržují vodohospodáři odpouštěním vody z vltavských přehrad.