Nejvyšší povodňový stupeň dále platí na Labi. V Litoměřicích se uvolnilo molo s lodí

Události: Voda na většině míst opadá (zdroj: ČT24)

Povodňový stav ve čtvrtek vpodvečer platil na osmadvaceti místech. Nejvyšší stupeň ohrožení pak zůstává na třech místech na dolním toku Labe. Vystoupala na něj kvůli upouštění vody z lipenské přehrady také Vltava v Českém Krumlově, kolem desáté večer se začala pohybovat pod třetím stupněm. Výstraha meteorologů před rozvodněním toků platí už jen v některých oblastech kolem Labe, řeky se vracejí dál k normálu. V Litoměřicích se ovšem na Střeleckém ostrově uvolnilo molo i s lodí, která uvázla pod Tyršovým mostem. Hasiči ji zachytili lany u břehu.

Hasiči v Litoměřicích dostali nejprve hlášení o utrženém mole. Později se informace rozšířila o to, že k němu byla připoutaná menší loď. Podle radnice loď, na které nikdo nebyl, kotvila v jacht klubu, zasekla se pod Tyršovým mostem a držela tam pomocí malých tyčí. Plavidlo se bude odtahovat, až klesne voda. „Dohodli jsme se s Povodím Labe, že loď ukotvíme, aby nekontrolovatelně neplula dál,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Na třetím povodňovém stupni ohrožení je Labe v Děčíně, Ústí nad Labem a Litoměřicích. V Kostelci nad Labem na Mělnicku klesla hladina po poledni na druhý povodňový stupeň a rychle se dál snižuje. Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku platí druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Před půlnocí na stupeň ohrožení vystoupala Vltava v Českém Krumlově, na druhý stupeň se vrátila o tři hodiny později. V půl šesté ráno však opět stoupla do stupně ohrožení.

„Situace v Českém Krumlově je stabilní, neočekáváme žádné prudké změny výše hladiny. Nyní situaci nejvíc ovlivňuje odtok z Lipna, který by se již neměl měnit. Nejvíc zasažené je centrum města, několik provozoven, které jsme zabezpečili stovkami pytlů s pískem,“ řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO) před polednem. Hladina Vltavy ve městě dosáhla 222 centimetrů, hodně se jí valí přes známý jez u Jelení lávky. Kolem desáté večer byla pod 220 centimetry.

Počasí by se mohlo ochladit až po Novém roce (zdroj: ČT24)

Povodňovou pohotovost hlásili ráno také na Labi v Němčicích a Mělníku, Ohři v Lounech, řece Bílině v Trmicích na Ústecku, Sázavě v Kácově na Kutnohorsku a Nespekách na Benešovsku, Chrudimce na vodočtu Padrty na Chrudimsku a řece Moravě v olomouckých Nových Sadech.

V Pardubickém kraji byl později ve čtvrtek odvolán druhý povodňový stupeň na Labi v Němčicích na Pardubicku a na Chrudimce v Padrtech. Kolem třetí hodiny odpoledne pak to samé nastalo v Olomouci, protože hladina řeky tam klesla pod hranici 390 centimetrů.

Zvýšení hladin předpokládají meteorologové už jen v Ústeckém kraji

Hladiny toků se začaly zvedat před Štědrým dnem kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu. Od úterý už na většině toků, které dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, hladiny stagnovaly nebo mírně klesaly. Vzestup hladiny se ještě očekává kvůli dotékání vody z povodí na Labi v Ústeckém kraji.

„Hladina dolního Labe velmi mírně stoupá, kulminaci očekáváme v noci na pátek. Následné poklesy budou velmi pozvolné,“ uvedl odpoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle meteorologů by hladina dolního Labe mohla ze třetího stupně klesnout v noci na sobotu. „Hladiny ostatních toků klesají nebo jsou setrvalé, případně slabě kolísají,“ dodal ČHMÚ.

Hana Bendová hovořila o kulminaci řeky Labe (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři uváděli, že by mohla řeka v Ústí kulminovat na úrovni 645 centimetrů. Kolem osmé hodiny ráno byla na úrovni 648 centimetrů, přes den hladina vystoupala na 652 centimetrů a k 19:00 byla o tři centimetry níže.

Pro město by to podle mluvčí radnice Romany Macové znamenalo, že by žádná další opatření vyjma stávajícího zákazu průjezdu kolem řeky po hlavním tahu na Děčín nebyla nutná. Připraven je materiál na stavbu protipovodňové stěny na levém břehu. Děčín také zajistil pohotovostní vlak Českých drah, který bude jezdit do Dolního Žlebu. Je určen pouze pro mimořádné události a přepravu složek integrovaného záchranného systému.

Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili. Komplikace voda způsobovala v dopravě, zaplavila některé silnice nebo podjezdy. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se například v úterý zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.

Konec roku bude oblačný s teplotami kolem deseti stupňů

Konec roku bude podle meteorologů v Česku oblačný až zatažený. Očekávají se déšť nebo přeháňky a teploty nad nulou i v noci. Ve čtvrtek ještě může být nebe jasné až polojasné, během dne začne přibývat oblačnost, a zejména v severozápadní polovině území přijdou místy přeháňky nebo déšť. Oblačná nebo zatažená pak bude obloha podle předpovědi v celém zbytku roku i na začátku nového.

Déšť nebo mrholení se má objevit v pátek ojediněle, v sobotu meteorologové očekávají déšť nebo přeháňky na většině území a od silvestrovského odpoledne do poloviny příštího týdne místy. Ve vyšších polohách bude sněžit, zpočátku hlavně na severu a severovýchodě.

Teploty ve čtvrtek mají v Česku přes den stoupat k osmi stupňům Celsia, od pátku se budou denní maxima pohybovat kolem deseti stupňů. Na Nový rok se mírně ochladí, nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi čtyřmi a osmi stupni Celsia. Podobné to má být v dalších dnech. Od úterý může v noci mrznout.