Vltava v Českém Krumlově zůstává na hranici třetího stupně, jinde voda opadává. V Litoměřicích vyprostili loď

Situace na řekách v Česku se dál uklidňuje. Hladina Vltavy v Českém Krumlově zůstává na pomezí druhého a třetího povodňového stupně, je za tím ale řízený odtok vody z lipenské přehrady. K prvnímu stupni klesla už hladina Labe v Ústí nad Labem, Děčíně a Litoměřicích. Tam hasiči vyprostili loď, která uvázla pod Tyršovým mostem.

Postupně klesá hladina na dolním Labi, v pět odpoledne byl hlášen první stupeň povodňové aktivity v Děčíně, Ústí nad Labem i v Litoměřicích.

V Ústí nad Labem byl do odpoledních hodin omezen hlavní tah na Děčín. Důvodem byla zaplavená protipovodňová vana, napřed ji museli vyčistit techničtí pracovníci. Ředitelství silnic a dálnic, které má několik dní uzavřený úsek silnice ve správě, by mělo později podle primátora Petra Nedvědického (ANO) zajistit výměnu vadné součástky, která zřejmě stála za tím, že stavba zhruba za 600 milionů korun nezafungovala.

V Děčíně zůstává zavřená silnice do Dolního Žlebu, v pohotovosti je proto vlak Českých drah, který město zajistilo. Je určen pouze pro mimořádné události a přepravu integrovaného záchranného systému. Jiří Mach z Povodí Labe uvedl, že silnice se zřejmě otevře až při poklesu hladiny zhruba na 420 centimetrů. Odhadl, že tomu tak bude buď v neděli, nebo v pondělí. Po opadnutí vody se budou uklízet komunikace a začne sčítání škod.

Hladina Labe v Litoměřicích klesla v sobotu ráno na první stupeň. Stav bdělosti bude platit, dokud výška vody v řece neklesne pod dva a půl metru. Tamní hasiči ve spolupráci s policejními potapěči vyprostili odpoledne kajutovou loď, která před dvěma dny uvázla i s částí mola v Litoměřicích pod Tyršovým mostem. „Loď bude kotvit u výletní lodi Florentýna. Část mola byla zatím ponechána na dně řeky," uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Ohře v Lounech klesla na normální stav. Stav bdělosti pominul i na řece Bílině v Trmicích na Ústecku. První stupeň platil na Flájském potoce v Českém Jiřetíně v Krušných horách.

Úklid v protipovodňové vaně v Ústí nad Labem
Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Český Krumlov hlásí třetí stupeň kvůli řízenému odtoku z Lipna

Vltava je na třetím stupni od 28. prosince. Na druhém stupni povodňové aktivity je kvůli většímu odpouštění vody z Lipna také Vltava ve Vyšším Brodě, na prvním povodňovém stupni je řeka v Zátoni. V Krumlově je hladina na 220 centimetrech.

„Zástupci Povodí Vltavy sdělili, že řízená manipulace odtoku z Lipna bude ve stejném objemu jako v posledních dnech až do pondělí 1. ledna. Hladina Vltavy v Českém Krumlově proto nadále zůstává na třetím stupni povodňové aktivity, situace na řece je ale stabilizovaná. Povodňová komise situaci nadále monitoruje,“ uvedla radnice.

Město neeviduje žádné vážnější problémy. Radnice rozmístila už ve čtvrtek v centru stovky pytlů s pískem. Škody jsou zatím minimální, voda v týdnu zaplavila jen několik sklepů a zahrádek, řekl před víkendem starosta Alexandr Nogrády (ANO). Nejohroženější je podle něj Rybářská ulice a tamní restaurace a další provozovny.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že Povodí Vltavy přistoupilo k regulovanému odpouštění vody z Lipna, protože nádrž je plná a na Šumavě je velké množství sněhu. Ministr na síti X dodal, že odpouštění vody z Lipna je nastavené tak, aby nevznikly škody níže po toku řeky včetně Krumlova.

V kraji je v sobotu převážně oblačno, odpoledne a večer místy až skoro jasno, ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty se pohybují od sedmi do deseti stupňů Celsia, vyplývá z informací meteorologů.

Hladina Vltavy v Českém Krumlově
Zdroj: Facebook/Město Český Krumlov

Voda způsobila komplikace

Hladiny toků v Česku začaly stoupat před Štědrým dnem kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu. Ještě v úterý ráno bylo míst s některým z povodňových stupňů téměř 140, ve středu brzy ráno téměř sto a o den později skoro padesát. V pátek ráno se počet míst s povodňovým stavem dále snížil na 24.

Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili. Komplikace voda způsobuje v dopravě, zaplavila některé silnice, podjezdy nebo cyklostezky. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se ve dnech nejvyššího vzestupu hladin zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.