Ve Žďáru nad Sázavou i Havlíčkově Brodě se už politici domluvili na nových koalicích

Ve Žďáru nad Sázavou dohodl koalici vítězný Žďár – živé město (ŽŽM) s kandidátkou hnutí ANO a nezávislých, lidovci a kandidátkou SOS Žďár, která je složená z ČSSD a nezávislých. Místo starosty bude obhajovat Martin Mrkos (STAN), který vedl ŽŽM. Ve vedení radnice v Havlíčkově Brodě bude pokračovat hnutí ANO s ODS, TOP 09 a ČSSD, která měla tentokrát kandidátku nazvanou Pro Brod.

Na pozici místostarosty Žďáru nad Sázavou bude podle dohody znovu kandidovat lidovec Rostislav Dvořák. Hnutí ANO navrhne na místostarostu Jaroslava Hedvičáka. V městském zastupitelstvu by měla mít nová koalice 20 hlasů z celkových 27.

„Dohodli jsme se na tom, že Žďár nad Sázavou bude mít i nadále tři uvolněné pozice, to znamená jednoho starostu, dva místostarosty,“ řekl Mrkos. Memorandum stran nové koalice by podle něj mělo být podepsané ve čtvrtek a podrobnější koaliční dohoda v příštím týdnu.

V porovnání s minulým volebním obdobím se podle dohody změní vedení žďárské radnice jen v případě jednoho člena. Zástupci ČSSD a nezávislých v koalici nahradí ODS. Změna nastane také na pozici místostarosty za ANO, místostarostkou doposud byla Ludmila Řezníčková.

Zástupci ŽŽM měli podle Mrkose zájem o širší koaliční projekt, v němž by zůstala ODS, ale s občanskými demokraty se dohoda nepodařila. „Mě to mrzí, protože ta osmiletá spolupráce byla dobrá. V ODS je řada lidí, kterých si vážím,“ řekl.

V devítičlenné městské radě by měl mít ŽŽM čtyři zástupce, ANO a lidovci po dvou radních a ČSSD jednoho.

V Havlíčkově Brodě bude spolupracovat ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD

V Havlíčkově Brodě bude ve spolupráci pokračovat hnutí ANO s ODS, TOP 09 a Pro Brod, tedy kandidáti ČSSD. Informoval o tom místostarosta Vladimír Slávka, který vedl vítěznou kandidátku ANO 2011 – Ženy za Brod. Podle dohody by město mělo mít dál tři místostarosty. Na pozici starosty bude kandidovat dosavadní místostarosta Zbyněk Stejskal z ODS.

„Dneska to definitivně uzavřeme,“ uvedl ve středu Slávka. Doplnil, že pod dohodou chybí poslední podpis jednoho kolegy, který nemohl v úterý přijet. V sedmičlenné městské radě by podle dohody měla mít kandidátka ANO – Ženy za Brod dva zástupce, ODS tři a TOP 09 by měla mít dva radní.

Koudelova kašna v Havlíčkově Brodě
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

V městském zastupitelstvu s 25 členy bude mít koalice 15 zastupitelů. Hnutí ANO bude mít sedm mandátů, o dva zastupitele víc než doposud. Občanští demokraté obhájili pět mandátů, stejný počet jako před čtyřmi lety. TOP 09 bude mít dva zastupitele a kandidátka Pro Brod jednoho.

Starostou Havlíčkova Brodu je od roku 2010 občanský demokrat Jan Tecl, který je také senátorem. Nyní se chce ale věnovat práci v horní komoře, na havlíčkobrodské radnici zůstane zastupitelem. „Rozhodnutí, že nechci kandidovat na pozici starosty, jsem učinil už někdy před půlrokem,“ uvedl. Připomněl to, že lídrem kandidátky ODS už byl Zbyněk Stejskal.

ODS teď kromě starosty bude navrhovat Marii Rothbauerovou na místostarostku. Radním by se za občanské demokraty měl stát Jan Sojka, uvedl Stejskal.