V Plzni odhalí rakovinu i zubaři. Během výzkumu našli nádor u čtvrtiny pacientů

Zubaři odhalují rakovinu (zdroj: ČT24)

Zubaři z plzeňské fakultní nemocnice v rámci svého výzkumu zjistili nádor v těle u čtvrtiny vyšetřovaných pacientů. Pomáhají jim i kolegové z dalších oddělení. Zpozornět by měli lidé, pokud se jim dlouhodobě nehojí rány v ústech.

Na stomatologickou kliniku Fakultní nemocnice v Plzni poslal Jana Vastla jeho zubař, a to kvůli podezřelému onemocnění v ústech. „Několik biopsií potvrdilo dlouhodobou kvasinkovou infekci,“ sdělil vedoucí lékař Oddělení orální medicíny na Stomatologické klinice FN Plzeň Jan Liška.

Na možnost, že může jít o projev rakoviny, ho lékaři připravovali dopředu. Dlouho tomu ale nález nenasvědčoval. Dokud se k němu nepřidal zánět. „Ten den si pamatuju velice dobře, přišel jsem do ordinace. Ordinace plná doktorů, říkal jsem si: ,A do pytle, tady se něco děje.‘ A oznámili mi, že zánět se změnil na nádor,“ popsal pacient.

„Náš výzkum je výjimečný i v rámci celosvětového měřítka v tom, že ideálně spojuje několik pracovišť nemocnice tak, aby se co nejdříve našly veškeré rizikové znaky případných nádorových onemocnění,“ vysvětlil lékař.

Náměstek ředitele pro vědu a výzkum FN Plzeň Ondřej Topolčan dodal, že čtyřicet procent nádorů je diagnostikováno ve třetím až čtvrtém stadiu. „Kdežto my to děláme opačně. Rychle děláme další vyšetření a aktivně hledáme, jestli tam nádor není,“ popsal.

Z dvou set vyšetřovaných pacientů našli lékaři nádor u čtvrtiny z nich. Nejčastěji jde přitom o nálezy v jiných částech těla, než jsou právě ústa. „Multidisciplinární péče o pacienty takto posouvá hranice medicíny zase o kus dál,“ dodává ředitel plzeňské nemocnice Václav Šimánek.

Díky včasnému odhalení nemusel Jan Vastl podstupovat ozařování nebo chemoterapii. „Došlo k takzvané resekci, to znamená vynětí patologicky změněné části dolní čelisti a nahrazení kostním štěpem fixovaným dlahou,“ popsal Liška.

Jan Vastl má problémy s výslovností. „S jídlem prakticky žádné, akorát nemůžu kousat jablka nebo oříšky,“ dodává.

Lékaři podobným způsobem umí odhalit i další onemocnění. Třeba dosud nerozpoznané potíže se štítnou žlázou, s trávením nebo s onemocněním slinivky.