V kroměřížské psychiatrické nemocnici trvá napětí a nejistota, jednání zatím řešení nepřinesla

Spory v Psychiatrické nemocnici (zdroj: ČT24)

Napětí v Psychiatrické nemocnici Kroměříž dál trvá. Nezmírnilo ho ani pondělní jednání ředitele Pavla Poláka na ministerstvu zdravotnictví, ani schůzka vedení nemocnice se zaměstnanci. Kvůli sporům podalo výpověď šest primářů, jedenáct atestovaných lékařů a tři kliničtí psychologové, tedy víc než polovina nejzkušenějších lékařů.

Lékař psychoterapeutického oddělení Jiří Strnad ředitele nemocnice podporuje, primářka ženského oddělení Lucie Macharáčková kvůli vzájemným sporům podala výpověď. Oba špičkoví lékaři se teď shodují v jediném bodu. „Atmosféra tady je napjatá, ale je napjatá hlavně z důvodu nejistoty,“ říká Macharáčková. „Je náročnější komunikace. Vytváří se strany, kdy to není úplně příjemné,“ popisuje Strnad.

Lékaři, kteří podali výpověď, řediteli nemocnice vyčítají, že zasahuje do lékařské péče. „Zavádí metodu Care, která probíhá na odděleních s akutními pacienty bez toho, aby byl v metodě proškolený jakýkoliv lékař nebo primář. Zavádí tyto změny jen na základě svého rozhodnutí bez odborné diskuse,“ tvrdí primářka.

Nespokojení lékaři adresovali ministerstvu zdravotnictví prohlášení, ve kterém tvrdí, že ředitel nemocnice neodbornými zásahy vstupuje do léčebného procesu a jeho přístup k psychiatrii představuje přímé ohrožení péče o pacienty.

Podle Jiřího Strnada ředitel reformuje dlouho neměnný systém a psychiatrii, kde je to možné, uvolňuje. „Destigmatizace psychiatrie. Třeba na některém okně je mříž zbytečná a vytváří pro pacienty ne úplně komfortní dojem,“ popisuje lékař.

Přístup ředitele Poláka podpořila v dopise ministrovi Asociace komunitních služeb v oblasti péče o duševní zdraví. Jejím cílem je mimo jiné proměna psychiatrických nemocnic a převedení pacientů, u kterých je to možné, z lůžkových zařízení do komunitní péče.

Výpovědi v Psychiatrické nemocnici Kroměříž
Zdroj: ČT24

Jednomu z klíčových psychiatrických zařízení na Moravě hrozí personální kolaps. Na konci července může skončit polovina primářů a většina atestovaných lékařů. Zásadní problém hrozí dětskému oddělení. To má dvacet pět lůžek, ročně tam hospitalizují dvě stovky dětí z celé Moravy. Výpověď podala primářka, klinická psycholožka a sekundární lékař. Tři nejzkušenější lékaři na oddělení, zároveň garanti vzdělávání méně zkušených kolegů.

„Je naprosto zásadní, a to je klíčové, aby nebyla ohrožena péče o pacienty,“ zdůraznil minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Do nemocnice v Kroměříži se chce osobně vydat 19. června. O situaci s ním chce jednat také vedení Zlínského kraje.